top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Årsmöte & utställning för SHF

I helgen var vi på årsmöte och utställning i Svenska Hamsterföreningens regi. Lokalen var jättefin med stort naturligt ljusinsläpp och fint belägen med sjöutsikt. Jag hade äran att skriva för den finska Pet-domaren; Saana, vilket som alltid var roligt och lärorikt, och även träffa tjejen bakom uppfödningen Vivaldine's, som jag tidigare skrivit reportage om för SHFs facebooksida enbart för medlemmar :-D


jag samåkte med Catherine, Marie och Eva, och de hjälpte också till; Catherine och Marie var också skrivare och Eva var handler och organiserade borden med glans, som vanligt. Jag hade med mig två honor för kvalitetsbedömning och som förväntat så fick de "bara" släta ettor, vilket i lördags var en prestation bara det.


Catherines HofS Kettil fick HP för att han var så snäll och välhanterad och Evas HofS Katalin blev bästa långhår och fick ett cert av finska domaren, som sedan togs bort av SHF-utställningskommittén. Jag tror att det beror på att totalpoängen var för låga för att ge cert? Generellt så gav de finska domarna väldigt låga poäng och framför allt hade de synpunkter på storleken på djuren. LOL.


Som ni förstår är detta egentligen inte domare jag "borde" ställa för, eftersom mina djur ligger åt det större hållet, då jag har mycket holländskt blod (BBeauty), men jag tycker ändå att det är viktigt att få olika synpunkter, även om jag försöker jobba på att få ner storlekarna och i detta fall är väl medveten om mina djurs svagheter :)


Årsmötet drog ut på tiden och det blev en del tjafs. Den senaste styrelsen blev helt utbytt, vilket jag beklagar, för de har verkligen gjort ett hästjobb i att sätta hållbara rutiner och försöka skapa ordning och reda. Många av de som tidigare hoppat av under 2019 och bidragit till en hel del röra var tillbaka och hade med sig sina män i släptåg och instruerade dem hur de skulle rösta. Kan bara hoppas att deras "personliga skäl" och "familjesituationer" rättat till sig nu, så att de har energi att jobba för föreningen och inte hoppar av om ett halvår igen. Jag har mina tvivel, då redaktören för Gnagbladet hoppade av och ingen ville ta på sig rollen förrän till slut en duktig tjej som håller på med gerbiler tog på sig rollen och vi kunde komma vidare.


Motionen om att ändra i stadgarna om att ta bort formuleringen att föreningen ska verka för samarbete mellan klubbar inom- och utomlands röstades inte igenom. Jag ifrågasatte vad de egentligen menade, eftersom de som skrivit motionen i sin formulering skrivit att det finns en anledning till att det finns två hamsterföreningar - och även om det finns skilda åsikter till varför detta är fallet, så förstår jag inte varför man inte skulle kunna samarbeta för det? Borde inte vi alla ha hamstrarna i fokus?


Själv var jag inte med "på den tiden", men kan tycka att det är ett antal år sedan nu, så varför fortsätta älta?


Vidare anser jag att det finns mer att förlora på än vinna att ändra i stadgarna. Personligen -som ordförande i "konkurrerande" föreningen (ser inte att vi konkurrerar då vi ha helt olika inriktning) har jag då aldrig märkt av någon vilja att samarbeta med oss - snarare att folk i ledande position aktivt motarbetat oss, trots att vi aldrig gjort detsamma eller ens svarat upp på detta, utan tvärtom försökt underlätta för våra dubbelmedlemmar - förrän styrelsen som satt perioden innan årsmötet öppnade upp för t ex domarbyte (vilket inte var någon stor grej för oss, då våra domare alltid har varit fria att döma för vilken förening de vill), men jag tvivlar på att det kommer att vara okej nu framöver men är ingenting jag gråter över.


Sedan undrar jag ifall de som är positiva till stadgeändringarna tänkt över vad det sänder för signaler till hamsterföreningarna utomlands? Nåväl... motionen gick inte igenom och stadgarna kvarstår.


Jag tyckte också att det var roligt att gerbilsektionens motion om att skippa kravet på cert i juniorklass för att kunna bli champion gick igenom. Det var samma motion som var uppe förra året, men då röstades den ned. Nej-sägarna menar ju att hamstern/gerbilen ska vara lika fin hela dens liv - håller med om grundtanken men man har inte tänkt riktigt hela vägen, eftersom man då inte tar inte hänsyn till att olika färger aldrig kommer att kunna bli champions då dessa färger inte "mognat" förrän vid senior ålder och att importerade djur heller inte har så stor chans att lyckas bli champion. För mig personligen är det viktigare att hamstern är fin som gammal än som ung, då den fortfarande utvecklas.


Själv har jag ju både linjer som mognar väldigt sent och de som mognar tidigt, men de som mognar tidigt får ändå "skit" för att de mognat just tidigt, att de är "för stora" för sin ålder, medan de små för skit för att de är just små, så jag undrar lite över konsekvensen där ;-) Men det är bara en liten parentes.


Det var rätt svettigt på slutet och jag hjälpte till att skriva namn på både ägare och hamster på alla guldhamsterbedömningssedlar också och Claudia gjorde ett hästjobb med att springa runt och förklara bedömningsregler för de finska domarna och fixa fler bedömningssedlar samt en massa annat och det var kul att träffa henne irl och inte bara via nätet, och även väldigt trevligt att jobba tillsammans med henne.


Till sist hade jag iaf äran att få dela ut priserna för guld pet och guld standard, vilket kändes lite udda, måste jag medge, men jag har inga problem med det.


I stort var det en väldigt trevlig dag med många trevliga människor - ser fram emot att se en hel del av dem på SHS utställning i Kungens Kurva den 21/3 :-D

21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page