Sök
  • Tina

Att tämja en hamster...

Min vän Alexandra från Zoohyddans hamstrar skrev en riktigt bra text som svar på ett FB-inlägg från en frustrerad nybliven hamsterägare som upplevde att hens hamster var skygg och att hen endast vid ett fåtal tillfällen den månad hen haft hamstern fått klappa den och hen bad om råd.


I tråden kom följdfrågor angående ifall hamstern var från uppfödare eller zooaffär och man bad trådstartaren att kolla upp hur syskonen var mentalt etc. Alexandras svar var så klockrent att jag bad om att få dela det med er:


..."En del hamstrar tar längre tid än andra. Men det är bara att kämpa på. Hade en hona i en kull som jag inte ville sälja, eftersom jag inte ansåg att hon var en bra sällskapshamster. Du fick knappt röra vid henne utan att hon kastade sig i backen och/eller sprang iväg. Men jag började med att jag vid matning satte ner handen i buren och hade den där i fem minuter. Så gjorde jag tills hon var bekväm med att komma ut och hämta mat i min närvaro. Sen började jag närma mig. Små steg i taget. Till slut rörde jag vid henne vid matning.


När hon var bekväm med det började jag greppa utan att lyfta. Till slut lyfta jag henne försiktigt. Längre och längre stunder. Det tog säkert 3 månader innan hon var helt bekväm med det. Nu är hon min favorithamster. Hon kommer alltid fram så fort hon hör mig, ska upp i famnen och är lika trygg med främlingar som med mig.


Med det vill jag ha sagt att även fast föräldradjuren är toppen, uppfödaren kunnig och alla omständigheter är rätt är de ändå djur, och hamstrar är bytesdjur och solitära i grund och botten.


Ibland krävs det jättemycket jobb, men det är så värt det i slutänden.


Och vill man ha en "färdig" hamster är det enklaste att köpa en vuxen från en uppfödare, för då har de vuxit ur sin spralligaste period och du har bra grepp om hamsterns personlighet..."263 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Sommaruppdatering

Denna sommar har hittills inneburit både ris och ros. Det negativa är att vi förlorat två kullar samt fått en kull med bara 1 unge samt en hona som gått helt tom. Däremot har vi fått tillfälle att köp

Contact

+46 709 419 409

©2018 by HamstersofSweden. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now