top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Borsta tänderna på din hamster

Nej, det gör man såklart inte, men det finns andra sätt att vårda din hamsters tänder på, vilket jag tänkte gå igenom i denna artikel.


Friska hamstertänder är gula/orange:a! En eller flera vita tänder tyder på en skada, t.ex att de gnagt på galler eller ramlat och slagit i tänderna, felaktig kost, t.ex brist på protein eller E-vitamin, vilket finns i bl.a solrosfrö).


En hamsters framtänder växer under hela hamsterns liv. Genom att tänderna möts så förhindras normalt att de blir förväxta. Men tidigare skador, ett felaktigt bett, bölder eller felaktig utfordring kan tyvärr leda till att en eller flera tänder blir förväxta. Framtänder som inte nöts ner kan leda till sår i gommen och t o m växa in i nosen. ​


Tidiga tecken på tandproblem kan vara nedsatt aptit och dregglande. Totalt upphörd aptit, avmagring och dålig lukt från munnen ses i senare skede. Då måste man få behandling hos veterinär, som klipper och/eller slipar ner tänderna.


Ifall man måste åtgärda hamsterns tänder så måste man fortsättningsvis besöka veterinären och fortsätta slipa/klippa ner dem varje månad! Något som är kostsamt och jobbigt även för hamstern att behöva besöka veterinären med så täta intervall.


4 tips för att förhindra överväxta tänder hos din hamster:


  1. Rätt kost - ett bra torrfoder är alltid grunden, köp inte billiga "skitfoder" på livsmedelsaffären

  2. Rätt bur - undvik gallerburar eller så hög inredning/låg bur att din hamster når gallertaket.

  3. Gnagmöjligheter - ge regelbundet grenar, gnagbara boredombreakers, whimzees, sockerfria fröstänger och dylikt.

  4. Tandkontroll - dra försiktigt bak nackskinnet så ser du automatiskt tänderna på din hamster
7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page