Sök
  • Tina

Diabetes hos dvärghamstrar
...är ett hett ämne. I dag gör man "diabetestest" med provstickor som mäter socker i urinen för att kontrollera om en dvärghamster har diabetes. Vanliga hamsterägare gör det ifall de upptäcker något allmänt tecken som skulle tyda på att hamstern har fått diabetes för att utesluta att det är det innan de går till veterinären, och uppfödare gör det på sina ungar vid minst två olika tillfällen för att - så gott som det är möjligt - säkerställa att man inte säljer ett sjuka djur, och testar givetvis sina avelsdjur kontinuerligt också.


Det finns dock vissa som avlivar sina hamstrar ifall de påvisar socker i urinen med hänvisning till att de inte vill att hamstern ska lida, och en del uppfödare blir anklagade för att ha "diabeteslinjer".


Vi föder själva inte upp några dvärghamstrar, förutom vår första kull med hybrider när vi inte visste bättre, men har fått tillskott i familjen av tre Campbellspojkar och därmed har vårt intresse för detta med diabetes växt och det är ett ämne som kontinuerligt kommer upp i hamstergrupperna på Facebook.


Jag stötte på en intressant artikel av Helena från Roslagens dvärghamsteruppfödning, som har mångårig erfarenhet av uppfödning av dvärghamster, och nedan kan du läsa en korrad version. Ifall du trycker här kommer du till originalversionen.


"Diabetes hos dvärghamstrar.


När vi testar urinen med teststicka visar det om hamstern har socker i urinen.

Positivt utslag talar om att det är socker i urinen. Det är inte diabetes.


Jag har haft hamstrar med socker i urinen i ett år, som inte har utvecklat någon diabetes. Dessa hamstrar har bara fått Doggy hundfoder och vildfågel-blandning av mig.


När det går åt ca 75 ml vatten om dagen, sandbadet är som en sandstrand, det är kiss även i resten av buren, hamstern ser tärd ut och har stor bakdel (typ päron), den börjar lukta illa - då är det diabetes.


Jag har haft köpare där deras hamstrar med socker i urinen har levt över ett år utan att utveckla diabetes. Det är djursjukvårdaren hos min veterinär, så jag vet att hon kan göra bra och riktiga observationer. Hon är utbildad på det.


För att ställa diagnosen diabetes hos människor, så används INTE teststickor som mäter socker i urinen. Det krävs blodprov för det. Ett långtidsvärde som ger information om hur blodsockret varit senaste 2-3 månader. Värdet ska vara högst 42 mmol/L. Vid ett värde med 48 mmol/L eller högre vid mer än ett tillfälle kan läkaren ställa diagnosen diabetes.


Ett fastevärde (tas på morgonen och man får inte äta något efter 24.00). Detta ska vara mellan 4.0-6.0 mmol/ L. Ett fastevärde på 7.0 mmol/L eller mer vid flera olika tillfällen kan göra att läkaren ställer diagnosen diabetes.


Jag har haft höga långtidsvärden och höga fastevärden, men har ännu inte fått diabetes, utan diagnosen prediabetes. Jag har inga andra symtom. Ökad törst, ökad urinmängd och viktnedgång är symtom som även människor får.


Jag vet inte vilka gränsvärden som gäller på en dvärghamster, men det jag vet är att vi inte tar några blodprov på dvärghamstrar. Så vi måste använda deras symtom för att ställa diagnosen diabetes på dvärghamstrar.


Socker i urinen är socker i urinen och INTE ett test för att se om hamstern har diabetes.


Dvärghamstrar kan ha socker i urinen, ha negativt resultat två gånger, för att sedan ha positivt för socker i urinen nästa gång den testas.


Man tror att den predestinerade risken för att utveckla diabetes hos dvärghamstrar nedärvs som polygen recessiv arvsgång. Det är därför man ofta får socker i urinen hos en kull där föräldrarna kommer från olika uppfödare. Dvärghamstrarna får nu två olika DNA-profiler som kopplas ihop, så då kan det bli ”jackpott” när de påverkade polygena generna möts.


Om man vill fördjupa sig i genetikdelen är denna artikel bra.


https://www.skk.se/…/uppfodning/ovrigt/genetik-hss3-2007.pdf "

295 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Det blev tyvärr bara två ungar av sex som överlevde i W-kullen, som fick Halloween-tema. Tre av ungarna dog i svällmage och den fjärde var bara "ynklig". Jättesorgligt, eftersom det fanns två riktigt

I lördags blev V-kullen 2 veckor och öppnade ögonen. Vi kunde konstatera att det är en nf umb-hane (ska förmodligen till Finland) samt 1 sobelhona och 1 sobelhane. Namntemat blir travhästar på V; så d

På söndag är det dags för utställning i Vretstorp igen - SHF arrangerar. Jag har som vanligt anmält ett gäng, bl.a sådana som inte varit på utställning alls samt sådana som som ställts ut enbart för S