top of page
Sök
 • Skribentens bildTina

Första hjälpen-låda för din hamster

Det är alltid bra att ha vissa saker till hands om en akut situation skulle uppstå och det är stängt hos veterinären. Vi anser att man i sin första hjälpen-låda för hamster bör ha:

 • Emeraid Omnivore: Finns att köpa på bl.a Animallogos Djurhälsa i Stockholm och är ett fodertillskott som är speciellt framtaget för omnivorer, dvs djur som äter blandad kost, som behöver komma igång att äta efter sjukdom eller operation. Kan även användas som stödmatning vid resor, om djuret är ovilligt att äta. Exotic-veterinärer rekommenderar att man alltid har Emeraid Omnivore hemma då det snabbt kan bli livshotande om hamstern slutar äta helt. Det är dock inte alltid så lätt att få tag på Emeraid och då är ett alternativ Critical care, som är växtbaserat. Detta hittar du på välsorterade zooaffärer eller online.


 • Pro-Kolin: Finns att köpa på apotek. Stoppar diarré och återställer tarmfloran. Man ger lite grann tre gånger om dagen i minst tre dagar. Obs! Är det en ung guldhamster kan man misstänka sjukdomen wet tail och då måste den snabbt in till veterinär!

 • Koksaltlösning (engångspipetter ur hygienisk synpunkt), bra att ha om du t.ex behöver skölja sår eller ögon ifall den råkat få in skräp, damm etc från när den gräver i bottenströet eller för djupt i matskålen. Vanligt vatten kan svida och irritera ögonen.

 • Väteperoxid – För att rengöra infekterade doftkörtlar, sår etc. Väteperoxiden tar effektivt bort bakterier (grampositiva och gramnegativa), virus, mikroorganismer, bakteriell biofilm, svampar, jäst, mögel och bakteriesporer.

 • Alsollösning – för sårrengöring, dämpar svullnader, t ex vid blodutgjutning. Alsollösning är en lindrande lösning för huden som används vid t ex klåda vid insektsbett. Alsollösning har en rengörande, milt uttorkande och sammandragande effekt.

 • Jodopax då? Skippa det! Jodopax, tar död på alla bakterier, bra (dvs vävnader och nya celler som bildas) som dåliga, samt fördröjer läkningsprocessen. Jodopax är inte dåligt men det finns bättre alternativ – se ovan.

 • Pincett


 • Bomullspads


 • Klotång/nagelsax


 • Exner – Hjälper enligt tillverkaren mot löss, loppor, skabb, kvalster, pälsätare etc. Är ett ekologiskt, giftfritt & biologiskt nedbrytbart ohyremedel. Kan användas på nyfödda hamstrar om så behövs! Kväver all ohyra, loppor, löss, skabb o dyl. Vi rekommenderar dock att man alltid bör åka in till veterinär och artbestämma om man misstänker kvalster, så att man får rätt behandling till sin hamster. Tänk på att även inredning, bur, övriga husdjur samt omgivning bör saneras och behandlas.

 • Transportbox – Om du behöver ta din hamster/gerbil till veterinären eller utrymma din bostad akut vid brand.

 • Akutplan: Det kanske allra viktigaste är att i förväg göra upp en plan för hur man ska göra ifall det ”värsta inträffar”. Vilka veterinärer/djursjukhus (som helst är kunniga på hamster/gerbil) finns nära dig, vilka telefonnummer har dem, hur har de öppet (tänk på att vissa har stängt vid semestrar och högtider, hur tar du dig dit, hur finansierar du din hamsters veterinärbesök? (Har du lagt undan pengar till detta eller har du tecknat försäkring?) Detta är frågor man inte vill behöva ödsla tid på ifall ens djur blivit akut sjuk och man gör bäst i att ha denna plan klar.


8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page