top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Hur blir man standarddomare?




Som de flesta vet hÄller jag pÄ med min utbildning till standarddomare för guldhamster och jag vet att en del undrar över hur det gÄr till. Detta Àr hur jag uppfattat Àr det som gÀller för Svenska HamstersÀllskapet (SHS) - vet inte hur utbildningen hos SHF gÄr till förutom att man brukar börja med att utbilda sig till Pet-domare, men SHS har inte Pet-klass. Jag reserverar mig dock för ev. missuppfattningar!


Till att börja med bör man helst ha varit registrerad uppfödare ett tag samt vara engagerad i den förening man vÀljer att utbilda sig för. Man bör Àven vara sÀker pÄ att det hÀr med hamstrar Àr nÄgot man kommer att fortsÀtta med under kommande Är, eftersom utbildningen tar tid och kraft frÄn övriga i föreningen, som ju bygger pÄ ideellt arbete, vilket i princip "kastas bort" ifall du ett halvÄr senare kommer pÄ att det Àr roligare med TikTok istÀllet.


DÀrefter sitter man som sekreterare vid föreningens utstÀllningar. Det Àr inte sÀkert att man ens fÄr börja med att vara sekreterare för "sin" art, men man lÀr sig mycket om hur domararbetet och tillhörande pappersarbete gÄr till Àven genom att sitta för andra arter.


Sekreterarposten pÄ utstÀllningar Àr alltsÄ frÀmst till för de som hÄller pÄ att utbilda sig/vill utbilda sig till domare i förlÀngningen, sÄ det Àr inte för att styrelsen inte gillar vissa personer som bara vill sitta sekreterare nÄgon gÄng ibland för att det Àr "kul" men aldrig "fÄr" göra det, utan det Àr för att sekreterarposten mÄste vara till för domaraspiranter i första hand.


Är sekreterarposterna redan "tagna" Ă€ven pĂ„ andra arter, sĂ„ rekommenderar jag att man anmĂ€ler sig som handler. DĂ„ har man ocksĂ„ möjlighet att se mĂ„nga hamstrar och "tjuvlyssna" pĂ„ domarens kommentarer, vilket man ocksĂ„ lĂ€r sig en hel del pĂ„. Man kan nĂ€stan koncentrera sig mer pĂ„ hamstrarna Ă€n vad sekreteraren kan.


Som sekreterare bör man helst inte störa domaren och ska vara restriktiv - om ens frÄga alls - med frÄgor för att inte inverka pÄ domarens bedömning. Vid utbildningen sÄ sitter man dÀrför Àven med som "bisittare". Bisittaren kan koncentrera sig helt pÄ djuren och domarens bedömning och fÄr frÄga och diskutera bedömning med domaren. Man fÄr vara bisittare nÀr man kommit rÀtt lÄngt i sin domarutbildning och/eller ifall huvuddomaren och sittande domare tillÄter det.


DÀrefter fÄr man göra en provbedömning, dÀr man fÄr testa pÄ att döma ett antal djur. Man sitter dÄ sjÀlv och fÄr Àven göra sekreterarjobbet, sÄ att man kan koncentrera sig pÄ att resonera sig fram med sig sjÀlv i sin bedömning. Man fÄr Àven placera de djur man dömt, ge cert etc precis som under en riktig utstÀllning.


Det Àr huvuddomaren som plockar ut djur frÄn den "riktiga" utstÀllningen och ibland kan det Àven finnas en sÀrskild anmÀlan, som Àr gratis, dÀr hamsterÀgarna kan anmÀla djur som t.ex har svansknyck, Àr felfÀrgade, bröstbensdefekt, Àr i dÄlig kondition och dylikt och som man inte anmÀlt till en "vanlig" utstÀllning, eftersom de skulle blivit diskade/inte gÄtt sÄ bra dÄ, men det Àr jÀttevÀrdefullt för nya domare att fÄ stöta pÄ Àven hamstrar med "fel" under sin utbildning. Man fÄr dock ALDRIG anmÀla sjuka djur eller djur med ohyra.


Bedömningssedlarna och resultatlistorna granskas sedan och jÀmförs med den godkÀnda domarens bedömning och dÀrefter kan resterande utbildning lÀggas upp och planeras av huvuddomaren. Som domaraspirant fÄr du feedback och fÄr veta vad du bör öva pÄ och ett datum sÀtts för uppbedömning. Uppbedömningen kan ske pÄ en utstÀllning eller pÄ annan plats med ett urval med djur.


Sedan Àr det dags för uppbedömning och ibland krÀvs flera uppbedömningar innan man blir godkÀnd som domare.


Hur gÄr dÄ min egen domarutbildning? Jo, jag gjorde en provbedömning pÄ den senaste utstÀllningen i NorrtÀlje och fick i feedback att den i stort sett gick bra. TyvÀrr fanns ingen möjlighet att fÄ den pÄ plats, vilket man brukar, men pga av diverse olyckor sÄ att hela utstÀllningen var försenad hanns det inte med.


Jag kommer nu att sitta sekretrare pÄ nÄgra utstÀllningar till och första uppbedömningen kommer troligtvis att ske innan sommaren :-)





15 visningar1 kommentar

Senaste inlÀgg

Visa alla

Babyboom!

bottom of page