top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Kära blivande uppfödare...

Innan du börjar föda upp hamstrar (eller vilket djurslag det än är) och skaffar prefix, hemsida, instagram och facebook, skriver storslagna inlägg om etisk avel, fixar egen logga, egendesignade foderpåsar, köper nattvisionkamera för att kunna spana på nyfödda bebisar, bakar hamsterkakor och dylikt, fråga dig själv:


- kommer jag att avla i mer än 1-2 år?

- kommer jag orka åka på utställning och meritera mina avelsdjur?

- kommer jag att orka svara på frågor från hamsterköpare hela den uppfödda hamsterns liv?

- kommer jag att orka med skitsnack bakom ryggen? (Det finns alltid någon med för mycket fritid inom vilket djurslag eller hobby det må vara)

- kommer jag orka med djur som aldrig blir dräktiga?

- kommer jag orka med ungar som dör?

- kommer jag att orka med honor som dör?

- kommer jag att orka att smittas av diverse ohyra och sjukdomar och sitta i karantän i ett halvår-år, bränna alla dyra hamsterträsaker och skaffa ny inredning, och sanera hela huset/lägenheten flera gånger i veckan samt ha råd med medicin till alla mina djur?

- kommer jag orka med att få mina avelsplaner ifrågasatta och kritiserade? Det finns alltid folk som har åsikter, men de behöver inte vara rätt för det. Eller så HAR de faktiskt rätt - har du modet att inse att även du själv har fel ibland eller ger du bara upp då?

- kommer jag att ha orken att stänga ner linjer med älsklingsdjuren, som du lagt ner själ och hårt arbete på, för att du upptäcker att de bär på ärftliga genetiska fel eller sjukdomar?

- kommer jag ha råd att importera avelsdjur? (hamstervärlden är liten, förr eller senare kommer du behöva importera)

- har jag råd med en sjukvårdsfond och kunna obducera djur vid behov?

- kommer du vara ärlig och föra in kommenterar om fel och brister i stamboken eller kommer du bara att mörka och låtsas som ingenting?


Om du inte svarar ja på samtliga frågor, fråga dig själv vad du egentligen kan tillföra hamsteraveln och i vilket syfte du avlar.


Sund hamsteravel tjänar man inte pengar på.


Och alla ni som deklarerar att ni "ska sluta föda upp, men ska bara ta en kull till först" - ni har svarat på ovanstående påstående och jag vill säga ett "f*ck y*u" till er för att ni tagit tid och energi från alla seriösa uppfödare som svarat på era miljoner frågor, som utbildat er och guidat & hjälpt er i er avel.


Till alla er andra som kämpar vidare trots allt motgångar: YOU ROCK! Det är ni som gör skillnad i kampen mot att djur föds upp under vidriga förhållanden, fraktas i parti och minut under lika vidriga förhållanden och säljs till vem som helst på en zooaffär.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page