top of page
Sök

Misstänkta fall av Papova i södra Sverige

Skribentens bild: TinaTina



En uppfödare i södra Sverige meddelade i måndags till mig, till Svenska Hamstersällskapet och gick sedan även ut öppet offentligt på sina sociala medier att hen misstänker fall av papova i sin besättning.

Så här skrev uppfödaren till mig privat: ”För några veckor sedan märkte jag att X blivit lite tunnare. Någon dag senare kände jag att han var full med knutor över hela magen och ryggen. Fick en akuttid dagen efter och lagom till vi kom in där var han superdålig. Han skickades in till SVA för obduktion. Dom kunde inte säga vad tumörerna berodde på, men han hade dom överallt. Lymfor, organ, bukvägg.. samma typ av tumörer dom kan få vid papova.

Idag är jag och avlivar en annan hamster som lika hastigt blev sjuk och har en enorm tumör i magen. Kan ju vara ett sammanträffande, men det känns ju otroligt i så fall.” Hamstrarna har inte haft några vårtor runt mun, på fötter eller runt kön, men massor av små tumörer över huden på rygg och mage”.

Svenska Hamstersällskapet agerade snabbt och gick redan samma dag ut med den information som kommit dem tillhanda i sin FB-grupp för endast medlemmar. SHS underströk att det alltså inte är säkerställt att det ÄR papova, men ville ändå upplysa om detta för att bibehålla och främja transparens och öppenhet. Uppfödaren har medverkat regelbundet på utställningar, både på SHS' internationella utställning den 18/6 likväl som på utställningar anordnade av andra hamsterföreningar.

Svenska Hamstersällskapets ståndpunkt vid Papova, hämtat från hemsidan 2022-08-16

Karantän vid papova?

Hur försiktig man än är finns alltid en risk och vissa sjukdomar kan man inte värja sig ifrån genom att hålla karantän. Det gäller främst papovavirus, en sjukdom som enbart drabbar guldhamstrar samt fälthamster. Inkubationstiden är okänd, tidigare trodde man att en karantäntid på 8,5 månader skulle räcka men det har visat sig inte stämma. Papova ger knölar, bölder och vårtor på hamstrarna både ut- och invändigt och utgången är dödlig. Till synes friska hamstrar kan bära på sjukdomen och smitta andra men inte bli sjuka själv. Sjukdomen är mycket smittsam och svår att få stopp på. Övriga länder i Europa har hanterat papova genom att låta smittan få sprida sig och på så sätt har hamstrarna med tiden blivit mer motståndskraftiga.

Om någon av våra medlemmars hamstrar visar tydliga symptom på papova ser vi gärna att hamstern skickas in till SVA för obduktion och analys. Kontakta gärna föreningen innan du skickar in hamstern i så fall, så kan vi svara på om vi har möjlighet att stå för obduktionskostnaden eller åtminstone hjälpa till med en del av den. (I dagsläget har föreningen inte ekonomi att hjälpa till med obduktion, styrelsens anmärkning). Hamstrar med papova måste avlivas då lidandet för djuret är stort.

Det uppkommer fall där man kan misstänka papova då och då, skulle någon hamster som har varit på någon av våra utställningar eller någon av våra uppfödare få papova på sina hamstrar kommer föreningen informera om det på hemsidan så att alla kan ta del av informationen.

Den som har sjuka djur hemma tar givetvis inte med sig några djur till våra utställningar, varken utställnings- eller saludjur, men vi kommer fortsätta hålla utställningar oberoende av om någon får papova i sin besättning. Det är lätt att bli rädd och tycka att det är otäckt och det är givetvis en stor tragedi för den som drabbas av papova på sina hamstrar. Vi finns här som stöd för den som behöver rådgivning och uppmuntran men vår verksamhet kommer fortsätta som vanligt då vi är övertygade om att det är enda sättet att bygga upp resistens mot sjukdomen hos guldhamstrarna.

Sammanfattningsvis:

Har du sjuka hamstrar eller hamstrar med ohyra hemma skall du inte åka på utställning med någon av dina hamstrar. SHS förordar att man följer SVA:s rekommendationer gällande karantän, dvs två månader efter avslutad behandling bör man undvika utställningar etc.


Svenska Hamsterföreningen skriver så här om sjukdomen, från hemsidan 2022-08-16

För att se foton, se länk till sidan HÄR


Vad är papova? Det vetenskapligga namnet för papova är Hamster Polyomavirus, "HaPV". HaPV är en virussjukdom som bara uppkommer hos syrisk guldhamster och europeisk fälthamster. Inga andra djurarter kan, vad man vet i dagsläget, bli smittade. Däremot kan alla djur bära smittan i pälsen (och vi människor i håret och på kläderna) och på så vis sprida den vidare.

Hantering av papova i SHF sedan 2016 Tidigare har man haft stränga karantäner, stopp för utställningar och många uppfödare som drabbades avlivade hela besättningar för att bli av med viruset. Detta ändrades 2016 genom ett medlemsmöte efter ny information från SVA. Orsaken till beslutet är att ny kunskap gällande papovasmittans beteende och utveckling kom föreningen tillhanda. Enligt SVA finns ingen inkubationstid (tidigare angavs 8,5 månader). Symptomen på papovasmitta har också visat sig vara fler än vad SHF tidigare hade information om. Troligtvis har vi haft papovasmittan i Sverige under flera år och under tiden har våra svenska hamstrar till stor del utvecklat resistens mot smittan. Det är en teori som stöds av SVA, samt av flera hamsteruppfödare i andra länder. Istället för att isolera oss själva och våra djur har man sedan den nya informationen kom uppmuntrat medlemmar och uppfödare att åka på utställningar och träffas, detta för att vi skulle ge våra djur en chans att bygga upp en naturlig resistens mot papova. I dagsläget dyker det upp enstaka fall med några års mellanrum och våra djur idag har byggt upp ett naturligt försvar mot papova. Det finns alltså ingen anledning till att känna rädsla för smittan utan man kan leva precis som vanligt. Ursprung och smittspridning Papova är en virussjukdom som kan dyka upp när som helst under djurets liv, enligt SVA finns det ingen inkubationstid alls för sjukdomen så den kan bryta ut när som helst. Hamstrar kan med andra ord smitta andra i många månader innan den själv visar symptom på papova. Hamstrar kan även vara symptomfria smittbärare och smitta andra hamstrar utan att visa sjukdomen själva. Viruset är en droppsmitta, men det kan till och med fastna på ett dammkorn och följa med hem i ens hår eller på ens kläder, till exempel om man varit hemma hos en vän som har en smittad hamster.

Det krävs därför inte att hamstern själv har varit i kontakt med det smittade djuret. Smittan kommer till Sverige via djur från utlandet, till exempel från djur som sålts i en djuraffär som köpt dem från en grossist i Sverige som i sin tur importerar hamstrar från utlandet (vanligtvis Nederländerna och Tjeckien). Detta är den vanligaste bakgrunden på hamstrar som säljs i djuraffärer, även om det också finns de affärer som enbart köper in privatuppfödda hamstrar. En djuraffär kan till exempel ha sålt en smittad utländsk hamster för ett halvår sedan och efter det köpt hamstrar från uppfödare i Sverige med friska djur, men de kan ändå bli smittade av miljön och/eller buren som de bor i i djuraffären, trots att man har försökt rengöra så gott man kan. Man kan alltid ha missat någonting. Desinfektion Smittan kan stanna kvar i en bur eller på djurens tillbehör i upp till ett år. Inte ens det virusdödande desinfektionsmedlet Virkon S har effekt mot papova. Om man blivit drabbad Upptäcker man att en eller flera hamstrar uppvisar symptom på papova brukar den bästa lösningen vara att avliva dom sjuka individerna då sjukdomen inte går att bota. Det är alltså mest rättvist för de drabbade djuren att avsluta lidandet. Sedan 2016 rekommenderar man att avliva de djur som uppvisar symptom på papova men att resterande av besättningen kan leva som normalt, det vill säga att exempelvis friska djur hos en uppfödare fortfarande kan åka på utställning och avlas på som vanligt. Så fungerar viruset HaPV utvecklas i många organ, men verkar utgå från njurarna. Därav smittar papova via urinen. Lymfom och vårtor kan även finnas samtidigt i samma koloni av hamstrar, men de båda symptomen uppkommer sällan på samma hamster. Antingen får de lymfom eller så får de vårtor. Detta visar att det är samma sjukdom men med olika utseende. Lymfomtumörer skapas av HaPV, men tumörerna i sig själva kan inte skapa nya virus och bär inga, eller mycket få, ej smittsamma virus. Det är vårtorna och njurarna som producerar levande, smittsamt virus och det är där den grundläggande smittan finns. Smittan sprids via urin men också via luften på exempelvis damm eller på våra kläder. Sjukdomen kallas också för "Horisontellt smittsamt lymfom" och finns spridd över Europa och USA. Enligt veterinärer som arbetar med och forskar om sjukdomen så har sjukdomen varit känd sedan länge och de anser att det är någonting som vi måste lära oss att leva med.

Symptom

Symptomen är oftast vårtor som startar på hakan eller andra ställen på huvudet. Vårtorna blir fler och värre tills hamstern lider. Sjukdomen kan endast förebyggas - aldrig botas. Om den inte visar sig i form av vårtor, där det är hårsäckarna som drabbas, så kan även lymfkörtlarna inne i kroppen drabbas. Då får hamstern mer diffusa symptom som avmagring och trötthet. Det enda säkra sättet att veta att det är papova i ett tidigt stadie är att avliva hamstern och skicka den på obduktion. Viruset brukar främst visa sig på två sätt: 1. Som vårtliknande hudknölar på hamsterns ansikte eller mer sällan på övriga kroppen. 2. Som tumörer i lymfkörtlarna. Lymfkörtlarna sitter bl.a under hakan och i ljumskarna och en sjuk hamster kan uppvisa en snabbt växande, stor hakpåse och/eller en stor, svullen och hård mage. Avmagring kan ses i båda fallen.


Hur agerar HofS?

Vi kommer att vidhålla de åtgärder vi redan har, dvs vi rengör bl.a alltid våra utställningsboxar direkt efter utställning och sparar dem inte för att "återanvända" dem vid nästkommande utställning, vilket jag sett att en del gör.


Det är ju en smart tanke och "ekonomisk", men förutom papova riskerar man att dra hem andra otrevligheter såsom diverse kvalster, vivlar etc, så detta är något vi är noggranna med.


Vi kommer dock att fortsätta att ställa ut våra djur, eftersom vi anser att det är en så pass viktig del i vårt avelsarbete och pga av att vi ställer oss bakom tanken med immunisering. Vi kommer däremot inte att låna in djur som inte är tänkta till avel nu under en period för att se vart det här med Papovan tar vägen under de närmaste veckorna.


T.ex hade vi tänkt att låna in några av våra fina soblar från X-kullen och ställa ut en sobel-uppfödargrupp på SM, men då detta innebär att hamstrar som inte är tänkta till avel ev. exponeras för papova i "onödan" så avstår vi från detta i dagsläget.


Vi kommer även att återigen tvingas bli restriktiva med hembesök då Papova nu ev. cirkulerar. Vi beklagar men hoppas på förståelse för detta.

 
 
 

Opmerkingen


Contact

+46 709 419 409

©2018 by HamstersofSweden. Proudly created with Wix.com

bottom of page