top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Sista utställningen för 2022Några av priserna. Millamorepåsarna, en julpåse och en cellofan-påse är inte med på bild :)


I helgen var vi på den sista utställningen för året, Svenska Hamstersällskapets julshow i Vretstorp. Jag hade haft influensa i veckan, så det var osäkert in i det sista om jag de facto skulle kunna åka överhuvud taget med hamstrarna. Men symtomen var relativt milda och efter en dags frossa så mådde jag bättre och bättre dag för dag och gick till jobbet på fredagen. Jag kollade med min medpassagerare och fick ok, så då körde vi.


Efter jobbet på fredagen hämtade jag upp fodervärdshamstrar, lämnade hundar i Södertälje och mötte upp Nina på Milestones för hamstrar som skulle till nya hem och sådana som skulle ställas ut. Rundan avslutades i Hallonbergen, där jag mötte upp Vera (Cosmonautens) och Kiho (Komorebis), som skulle skicka med djur som skulle flytta.


Väl hemma installerades hämtade djur i ett separat "karantän-rum" och jag började fixa iordning transportburarna och upptäckte att jag glömt nummerklisterlapparna jag förberett på jobbet - stöööön... Och var nog rätt trött, för när jag gjorde nya så skrev jag först ett gäng på baksidan, dvs inte den delen utan klister. Så det var bara att göra om och göra rätt...


Vid midnatt kom jag iaf i säng - härligt med iaf fyra timmars sömn! ;-) Skönt att man inte har några problem med att somna. Väckarklockan ringde 04:00 och då var det bara att hoppa upp och sätta igång och "packa" hamstrar och bära ner dem till bilen.


Jag upptäckte att en av Milestones-hamstrarna puttat upp locket till sin transport, men som tur var hade hon bara hamnat i "väskan" transporten låg i och där hade hon roat sig med att tugga sönder påsarna med övergångsfoder som skulle till de nya ägarna.. Oups. Så det blev till att tejpa alla transportlock. Att Nina lagt ner några spännband i botten missade jag helt. Men jag tejpar ändå ALLA burar oavsett - något jag lärt mig med tiden ;-)


Några minuter sent mötte jag upp Marie (Chibi-chan) och vi åkte iväg på mörka och snöiga, halkiga vägar. Jag tog det lugnt och vi hamnade lite efter tidsschemat, men ville verkligen inte riskera något med så dyrbar last.


Utställningsdagen flöt på och Vretstorplokalen var fint utsmyckad med juldekorationer och flera medlemmar hade bakat. Jag smakade på en underbart god saffranssockerkaka-typ, bakad av Anettes (Fjärilens) man som verkligen smakade saffran och var jättesaftig och god - mums!


Jag var skrivare åt Margareta (Mapilamis), som dömde guldhamster standardklass. Det var totalt 93 anmälda guldhamstrar, varav 61 st i standardklass, resten i OST (ostandardiserade färger) och GUIDE (ost-färger som nästan blivit standard).


Det var få juniorer som fick cert och många låg på den snöpliga gränsen 88 p (cert-gränsen går för tillfället vid 89 p av 100) 36 juniorer var anmälda och 7 st fick cert. Av seniorerna fick 10 st cert. 5 hamstrar skulle placeras i BIR (Bäst i rasen, egentligen bäst i arten) och samtliga var seniorer som placerades. Bästa junior blev roligt nog min egen Zoohyddans Nypon! :-D


Det gick bra för mina guldar; Grimmreaper blev BIR-1:a och BIS-3:a med 90 p, Picus Ilona blev BIR-3:a med 89 p, Tarragona fick cert o HP för Bästa rex, Kharma (som delägs med Eva) fick cert, Plopp fick cert till en början men Maggan ändrade sig och sänkte med ett poäng, Shimizu och Mih fick också bara släta ettor, snöpligt nära cert. HP för bästa vilttecknad gick till Grimmreaper :)


Bland robbarna skrällde Picus Amici Carlotta med cert, BIR-1 och BIS-1 - en historisk BIS-vinst! Har aldrig hänt förut i Sverige att en robbe blivit BIS-1:a - riktigt roligt och totalt oväntat. Vid finalen så blev jag otroligt glad över att hon inte ropades upp först, dvs på sistaplats. När hon inte heller kom fyra undrade jag vad som egentligen hände... och så gick hon och VANN!! Helt otroligt kul.


Franzi och Ozzy fick 1:a pris i kvalitet och övriga robbar; Maya och Sherlock fick kvalitet 2. Sherlock har dock intressant brittiskt blod och många av skälen till att han fick låga poäng berodde inte på några ärftliga saker, så Maggan lånade hem honom till sig och där ska han förhoppningsvis få bli pappa :)


Så... superkul utställning och roligt att det gick så bra för mina hamstrar. Dock är det alltid lite extra roligt när det är egenuppfödda, men mina egna stjärnor har precis varit dräktiga/parade eller är på tillväxt ;-)


En ny uppfödare skämtade lite om att jag kanske satte extra poäng på mina egna djur, men jag kan verkligen garantera att så inte är fallet och även om just denna uppfödare kanske "skämtade", så känner jag att det är viktigt att klargöra det.


Domaren skriver själv upp i sin egen lista de poäng hen gett och om djuret fått cert eller ej, så det går inte att fuska till sig några extra poäng den vägen. Domaren skriver även sjäv upp katalognumren på placeringslistan samt numren på HP- och Cert-djur. Sekreteraren skriver i efterhand ut djurets fulla namn, eftersom domaren inte ska veta vem som föder upp/äger djuren och låta det inverka.


Vid 19:10 var prisutdelningen slut och djur och priser inpackade i bilen igen och färden gick till Tanka i Huddinge, där Nina hämtade sina hemvändande djur. Nästa stopp blev Kungsängen, där Marie hoppade av och därefter Donken i Rissne, där några vv-liftare från Mapilamis hämtades upp, och jag passade på att köpa två cheesburgare som en sen middag (klockan hade hunnit bli 23 nu). Sista stoppen var för att släppa av Mih hos sin fodervärd i Täby.


Klockan blinkade 23:56 när jag parkerade hemma hos mig själv och började släpa upp hamstrar. Väl hemma skulle alla inkvarteras och allt bottenmaterial i transporterna kastas. Därefter skulle A2-kullen få middag. Mina ögon i princip blödde vid det här laget, men jag gick ut och slängde spånpåsarna innan jag kunde krypa till kojs.


Varför detta? Därför att man inte vill få hem någon sorts ohyra, vilket kan ske trots inblås. Blir mörkrädd när jag ser vissa som ställer undan transportboxarna som de är och typ "återanvänder" dem vid nästa utställning en månad senare. Please don't do that! Det är verkligen inte värt allt jobb du måste genomgå IFALL olyckan är framme, även om jag kan förstå att det är lätt att tänka att man ska vara "miljövänlig" och ekonomisk :)


Sov tills jag vaknade av mig själv - 07:00. LOL... #tooold Tänkte fortsätta sova men var faktiskt pigg och tänkte att det var lika bra att gå upp, då jag blir så zonkad annars. På söndagen stod nämligen några hämtningar av hamsterungar på schemat :)18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page