top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Skrovlig hudfläck på min hamster - cancer?
Ibland får jag förskräckta meddelanden eller ser inlägg på hamsterforumen om att man upptäckt en mörk fläck, där huden är lite skrovligare än den omkringliggande och man är orolig över vad det kan vara. Det är naturligt att man blir orolig eftersom vanliga symtom på hudcancer hos människa bl.a kan vara:

  • födelsemärke (nevus) som börjar växa, klia eller ändra utseende

  • ny och växande pigmentfläck

  • fjällig och skrovlig fläck som växer och blir tjockare

Men det finns ingen anledning till oro ifall "fläcken" finns kring höftområdet hos hamstern. Ifall du kikar på den andra sidan har din hamster en likadan. Detta är hamsterns doftkörtlar som den använder till att bl a märka revir genom att gnida sig mot buren och inredningen.


Dvärghamstrar har bara en doftkörtel och den är placerad mitt på magen. Hos dvärghamsterhanar, som är lite lata och inte tvättar sig ordentligt, bör man hålla koll så att inte doftkörteln blir alltför smutsig. Då får man tvätta rent med en lätt fuktad bomullspad och eftertorka med en ren och torr pad.


Varför har jag inte upptäckt den tidigare?

Doftkörtlarna blir lättare att upptäcka när hamstern blir äldre och pälsen blir tunnare. Dessutom är de oftast lugnare med åldern, vilket gör att man lättare kan granska dem mer ingående.

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page