top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Skydda din hamster i värmen!

Visst är det härligt med sol och värme, men hamstrar är faktiskt känsliga för värme och kan få värmeslag om det blir för varmt i deras bur, så vi har sammanställt några tips för att din hamster/gerbil ska klara av sommaren på bästa sätt.


Låt inte din smådjursbur stå för nära fönster där solen kan ligga på då det kan bli för varmt för dem, särskilt ifall de bor i akvarium, terrarium eller Samla-lådor, där luftcirkulationen kanske inte är den bästa. En glasbur i direkt sol kan bli en dödsfälla!


Hamstrar trivs bäst när temperaturen ligger runt 17-26 grader, (ungar 21-24 grader). Luftfuktigheten bör ligga mellan 40-70%.


Är det för varmt i buren kan djuret få värmeslag. Då hittar man djuret utslagen i buren och det är allmänt slö och slapp. Djuret bör då placeras i ett svalare utrymme och gradvis kylas ner till sin vanliga kroppstemperatur.


Visar inte hamstern någon förbättring kan man försiktigt spraya lite kallt vatten på den med en blomspruta. Obs: INTE med strålen, utan låt det bli som en dusch över den. Mår den fortfarande inte bättre, kontakta veterinär för vidare råd och hjälp!


Några övriga tips för att få en svalare bur/ge svalka åt sin hamster vid varma sommardagar:


  • Skaffa en AC, dyrt men väl värt för att få en kontrollerad inomhusmiljö.


  • Håll fönster stängda med nerdragna persienner/rullgardiner under soliga sommardagar. Vädra och ha öppet under sen kväll/natt när det är svalare.


  • Man kan lägga sandbadssanden i frysen en stund så att den blir kall. Då kan hamstern kyla ner sig där, vilket brukar vara väldigt uppskattat under varma sommardagar!


  • Man kan även lägga stenar, kakel- eller klinkerplattor i frysen. Det brukar hamstrarna gilla att lägga sig på. Ha gärna flera, så att du kan byta ut dem med jämna mellanrum när den i buren blivit varm igen.


  • Keramik- och lertunnlar, t e x från Rodipet eller akvarieavdelningen hos din zooaffär, kan också kylas ner och håller kylan bra, men även en vanlig blomkurka som läggs ner funkar.


  • Frys vatten i PET-flaskor och lägg dem framför en bordsfläkt, som då blåser kall luft i rummet. Se dock till så det inte blåser direkt på djuren, eftersom de kan vara känsliga för drag och bli förkylda.


  • Lägg en PET-flaska som du fyller till hälften med vatten eller en konservburk i frysen. Sätt sedan på en strumpa och lägg in den i buren, så sprider den sakta kylande luft och hamstern kan välja hur nära den vill lägga sig. Strumpan är på för att hamstern inte ska bli för kall eller bli blöt av ev. kondens. Håll koll så att den inte gnager sönder och äter av strumpan.


  • Ställ in en lerkruka i buren, där du inuti lägger en plastpåse med isbitar. Lägg krukans fat som lock, dvs ha fatet åt rätt håll så att det bildar en liten nersänkning i krukan. I nedsänkningen kan du lägga sand. Viktigt att en sådan här tung sak står direkt på burgolvet så att inte hamstern gräver sig under krukan och skadas/dör!


  • Halvtinade frysta ärtor eller halvtinad barnmat infrusen i iskubsform uppskattas som svalkande snack – var dock försiktig med detta då det hos vissa hamstrar kan orsaka diarré11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page