top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Varför är inte gallerburar bra?

Gallerburar kan faktiskt vara att föredra ifall man bor t.ex i ett land med mer värme och luftfuktighet pga att gallerburar har bättre ventilation. Det är viktigt att komma ihåg att olika länder har olika förutsättningar.

Men i Sverige brukar man avråda från gallerburar pga av att hamstern i 90% av fallen brukar börja klättra i burtaket och bita på gallret.


Vissa hävdar att detta är pga av att buren är för liten eller pga tristess, och det är sant i majoriteten av fallen, men hamstern kan börja göra detta p.g.a........ att den kan, helt enkelt. Sedan kan just gallergnagning bli en fix idé hos hamstern och det spelar ingen roll hur mycket man aktiverar den med utetid och leksaker, den kommer fortsätta gnaga galler.


Vilka är då riskerna med detta? Kan man bara inte ställa in buren i ett annat rum, så att man inte hör det jobbiga gallergnagandet?


Det är inte så lätt, tyvärr. Gallergnagning kan skada tänderna och t.o.m käken på hamstern. Om en tand går av så kommer hamstern att få ett felaktigt bett och den kan t.ex få svårt att äta. Man måste då ta den till en exotickunnig veterinär som kan slipa/klippa till så att tänderna blir jämna.


Efter en sådan här slipning så kommer tänderna behöva "rättas till" ca en gång/månaden, dvs det kommer att bli ganska dyrt för dig som hamsterägare och även jobbigt för din hamster att behöva besöka veterinären så ofta.


Hamstern kan även få ett skavsår på nosen där pälsen nöts bort.


Själva klättrandet är inte så bra eftersom hamstrar är marklevande djur som gräver gångar under jorden, så de har ingen "koll på" det här med höjder. Den klättrar gärna men har inget konsekvenstänk, utan kan rätt som det är bara släppa taget och då skada sig vid fallet, särskilt om den ramlar på burinredning.


Vi förordar och rekommenderar burar av s k "lådmodell", akvarium eller "bin cage" (Ikea Samla 130 l). Tänk på att rena träburar ofta är bortkastade pengar då hamstern kan gnaga sönder dem och/eller urin kan sjunka in i träet och göra att det luktar även trots att man just gjort rent.


20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page