top of page

Hur ska hamstern bo?

Våra burkrav:

Vi vill att du som köpare erbjuder en bur som är minst 80*45 cm till guldhamster och 40x55 cm till dvärghamster. Vi säljer inte heller till dig som vill ha gallerbur, då detta lätt leder till stereotypt beteende i form av gallergnag, vilket skadar både tänder och käkar och kan leda till problem för hamstern längre fram i livet och dyra veterinär-kostnader för dig som hamsterägare.

 

Hamstern kan dessutom skada sig rejält då de gärna klättrar men inte har "någon koll" och då kan skada sig på olika sätt när de helt sonika släpper taget.

​

​

När man precis får hem sin hamster kan det vara bra att i början - de första veckorna - ha en lite”tråkig” bur med inte så mycket strö (ca 5 cm istället för 20-30 cm) eller inredning och leksaker, eftersom du då blir det ”roliga” i hamsterns liv och det blir intressant och ”lönsamt” för hamstern att bry sig om att lära känna dig och lättare att få kontakt med hamstern innan den börjar bygga gångar och hålla till mestadels nergrävd.

 

Du blir ”nyckeln” till att komma ut och undersöka ”världen”, att komma till lekhagen, få ”godis” etc. Guldhamstrar är ju solitära djur som inte har något behov av oss människor egentligen, rent krasst. Så tämj din hamster och skapa en relation INNAN du öser på med inredning och strö.

Man bör även tänka på hur buren är utformad, eftersom guldhamstrar inte har någon ”höjdkänsla” och har svårt att bedöma hur högt upp den egentligen är.

 

Den klättrar gärna upp där den kan och kan helt plötsligt släppa taget eller hoppa rakt ut från avsatser och dylikt, vilket kan leda till mer eller mindre allvarliga skador. Därför rekommenderas en bur med stor bottenyta hellre än en med olika ”etagevåningar” eller galler, där den kan ramla en lång väg ner till botten.

​

Buren bör också vara tillräckligt hög för att få plats med ett rekommenderat hjul, d v s 28 cm (guldhamster)  plus ställning. Sedan får man välja ifall man vill ha bottenströ under hjulet eller ej, så testa med att ställa in ett hjul innan du köper din bur.

​

VI rekommenderar inte heller träburar, då ihärdiga hamstrar kan gnaga sig ur dessa plus att urinen kan vara svår att tvätta bort och göra att buren börjar lukta efter ett tag.

Olika burar vi godkänner
Akvarium & terrarium
Hornbach akvarium 100x40x50 cm.jpg

Dessa bör ha minst storleken 100x40x50 cm). Akvarium (som man MÅSTE bygga ett nätlock till) och terrarium har fördelen att man brukar kunna få tag på begagnade och sådana som inte längre är tillräckligt täta för att ha fiskar i rätt billigt eller t.o.m gratis på olika sajter och loppisar.  Det är även trevligt att kunna se sin hamster och dess förehavanden klart samt ha gott om utrymme att inreda buren i olika ”zoner”. Hornbach har prisvärda helt nya akvarium (100x40x50 cm) för runttusenlappen. Länk HÄR

 

Nackdel: Vikten. Det kan vara något otympligt att rengöra och inget man flyttar i en handvändning. Vissa hamstrar kan även bli fixerade vid att gnaga bort silikonet, vilket brukar låta en del plus att hamstern kan få ”skavsår” på nosen.

​

Terrarium brukar ha dörröppningar som kan göra att det är svårt att ha tillräckligt djupt bottenströ, så kolla hur det terrarium du funderar på att köpa fungerar ur den synpunkten.

 

Ytterligare vissa hamstrar kan känna sig otrygga/osäkra med ”fri sikt”, vilket kan lösas med att man täcker för en bit av glaset med ex insynsskydd eller ”spegelfilm”, fast monterat så att du som ägare ser in i buren och hamstern inte ut och därmed känner sig tryggare medan du kan njuta av din hamsters vardag och upptåg. Ventilationen är inte heller otimal, så man får se till så att locket till största del är innätat.

 

Glasburar är även rätt ömtåliga och inget man med lätthet fraktar till sommarstugan eller hamstervakten. De kan även bli rätt heta sommartid, så det måste man hålla noggrann uppsikt över och aldrig placera dem i direkt solljus.

"Riktiga" hamster- och gerbilburar:
Skyline Nagarium Marrakesch
Skyline Nagarium Marrakesch 120.jpg

Marrakesch är en snygg bur som är tillverkad i trä och glas med bra luft-cirkulation då det finns stora perforerade aluminiumytor på bak-sida och tak, vilket ger den en fördel mot akvarium.

​

Taket är utrustat med en "servolift", som gör det enkelt att öppna och stänga mjukt.

Den finns att köpa på bl.a zooplus.se och har  måtten: 

(innermått): H 45 x B 111 x D 44 cm 
(yttermått): H 50 x B 115 x D 50 cm samt galleravstånd: 7 mm 
gallertjocklek: 1,6 mm och 2,5 mm 

Buren kan stå direkt på golvet eller på en upphöjd möbel och har plats med stora mängder bottenströ som hamstern kan bygga bon och gångar i.​

​

Nackdel: Vikt och att du måste montera den själv. Då den fraktas så kan det hända att oöm hantering gör att glaset skadas, men det brukar aldrig vara några problem att få ny bur om man kontaktar kundtjänst. Dock ska man vara medveten om detta och beställa den i god tid, utifall att man måste vänta på en ny. Samma nackdel med stress som akvarium trots att den är något mindre då buren är lite mer täckt än ett akvarium med kortsidor i trä.

Living world Eco Habitat.jpg

Living World Eco Habitat

- mer info kommer

Niteangel Bigger World.jpg
Hemmabyggen
LaOla Nagarium.jpg

LaOla Nagarium från Rodipet

- Mer info kommer. Obs: Ej till honor!

Säljs via Rodipet.co.uk

Nite Angel Bigger World - mer info kommer. Säljs via Niteangelpet.com

Hemmabyggen & vitrinskåp
DIY lid ikea detolf.jpg

Ikea Detolf med upphöjt hemmabyggt lock. Publicerat med tillstånd av Denise från Hamsterscape Official. Du hittar beskrivning till locket HÄR

Det finns många som ”bygger om” vitrinskåp till superfina burar. Ikeas Detolf behöver du i princip bara lägga ner och tillverka ett lock till (att ha dörren blir för tätt). Även om du köper en ny Detolf, så kostar denna ofta mindre än t.ex en ny ”vanlig” hamsterbur, men är oftast betydligt större. Detolfs kan du också ofta fynda begagnade till ett lågt pris/gratis.

​

Nackdel: Det är inte så högt, så man får med nöd och näppe plats med ett rekommenderat hjul. En hamstrar som klättrar upp på sin inredning och hoppar upp och får tag i stålställningen inuti vitrinskåpet, kan på så vis klättra ut och rymma, varför det är viktigt med lock. Rekommenderas därför inte till guldhamster pga att den just är så låg, men det kan lösas genom att bygga ett upphöjt lock.

 

Ytterligare andra hamstrar kan börja gnaga på dylik stålställning och får ”mani” på detta, vilket låter en hel del samt kan skada hamsterns tänder och käkar. Detta kan man lösa genom att ta bort stålställningen och säkra upp skåpet på valfritt annat sätt.

​

Ett tips är att "hamstersäkra" det förborrade hålet med "plastplugg" som är förberett för att man ska montera belysning (ifall man haft det som vitrinskåp). De flesta hamstrar (iaf guldhamstrar) brukar förr eller senare upptäcka det hålet och försöka gnaga sig ut den vägen. Säkra upp genom att limma en tunn plåtplatta över hålet i förebyggande syfte.

Det finns även ett otaligt andra varianter av hemmabyggen. Det vanligaste är att man bygger om t.ex ett befintligt skåp eller hylla. För att se exempel kan man googla DYI hamster cage. Just nu är det även populärt att bygga hamsterbur av Ikeas Linnmon-skivor. En beskrivning på detta finns t.ex här: https://www.youtube.com/watch?v=rLJBQpfcSrI

Lådor eller s.k "bin cages"
Samla.jpg
Samla2.png

Det finns faktiskt olika lådor som passar alldeles utmärkt som burar, t.ex Ikeas Samla-låda på 130 liter av halvklar plast som vi själva använder. 


Glöm inte locket! Det måste förses med ventilation och det kommer inte att räcka med att göra hål i locket och/eller längs efter kanten på Samlan. Dessutom försvagar man buren på så sätt och ger hamstern möjlighet att gnaga sig ut lättare.  

 

Ventilationen måste motsvara minst halva golvytan för att vara tillräcklig. Man brukar skära ut, alternativt använda en lödpenna för att ta ut, en rektangel och fästa lämpligt nät eller galler med exempelvis limpistol eller spännband. Hålen för spännbanden gör du med fördel med lödpenna. 

​

Tips: Istället för att göra ett hål mitt i locket, gör gärna hålet på ena halvan av locket, så att du på den andra burhalvan kan ha högre inredning utan risk för att din hamster hoppar upp i taket.

​

Vad ska man ha som galler/nät? Rasthagsgallersektioner funkar fint och likaså nät du köper från Jula eller någon nät-/ eller bygghandel av denna typ: LÄNK

​

Här finns en länk till en instruktionsvideo på hur man gör locket till Samlan för lock är ett måste!

​

Detta är en bra bur att i alla fall börja med, om man nu inte tycker att den är tillräckligt stor eller "snygg". Våra hamstrar är uppfödda i Samlor, vilket gör att de kommer att känna en viss trygghet även om lukter etc är annorlunda. Sedan är det bra att ha Samlan som en extrabur då t ex ett akvarium  är tungt och otympligt att släpa med sig till hamstervakten eller sommarstugan.

​

Nackdel: Har du en gnagglad rymmarhamster är det FAKTISKT möjligt för dem att gnaga sig ut ur en Samla trots släta väggar. Samlans svaga punkt är inbuktningarna i mitten av kortsidorna. Har din hamster väl gnagt sig ur en Samla-låda har den lärt sig hur den ska göra och det är bäst att placera den i en glasbur. Jag vill dock poängtera att det är relativt ovanligt och främst drabbar aktiva honor.

Dunaburar då? Inte till guldhamster!

Dunaburar, s k ”dunor”, finns i olika färger, olika storlekar och även olika märken. Vanligast är märket Ferplast, som har galler i taket som man kan vika upp. Gabber-dunor har en lucka i taket. Man tar bort takgallret helt genom att föra det åt sidan. Vi rekommenderar inte dessa burar till guld, eftersom det är svårt att få in ett tillräckligt stort hjul eller högre inredning utan att hamstern börjar klättra i taket.

​

Nackdel: De större är rätt dyra. Gnag-glada hamstrar kan gnaga sönder buren vid hålet för vatten­flaskan och det är mer regel än undantag att det sker. Detta kan man lösa genom att man klistrar för en hel metallbricka för hålet med hål för vattenflaskpipen, alternativt tar en skruv med en stor bricka och mutter på var sida om hålet så att hålet täcks av metallbrickorna om man inte vill använda lim.

 

I extra förebyggande syfte limmas en metallbricka med hål för på insidan av buren, så att man kan föra igenom vattenflaskans pip igenom den, för att förhindra att hamstern lyckas gnaga sönder buren och rymma. 

bottom of page