Hur ska hamstern bo?

Det finns några saker att tänka på när du köper hamsterbur. Här följer en liten guide för att underlätta och ge dig tips i ditt val.

 

Det finns en mängd olika burar att köpa, men trots att zoobutikerna säljer dem och rentav rekommenderar dem är det inte säkert att de är lagliga - eller lämpliga - hur konstigt det än låter!

Generellt sett brukar ”förståsigpåare” styvnackat hävda att ”ju större, desto bättre”. Men man ska vara medveten om att det inte alltid stämmer. Det finns hamstrar som blir stressade av att bo stort och som då antingen förtvivlat försöker rymma hela tiden, utvecklar diverse stressbeteenden eller bara blir tillbakadragna och knappt lämnar sitt hus.  Dessa hamstrar blir helt andra hamstrar när de får en mindre (men laglig!) bur. Dvärghamstrar kan börja slåss med varandra, för att de får stora ytor där de kan bilda revir och helt plötsligt har något att försvara. Det här är inget "försvarstal" för små burar, utan bara en nyansering av den burdiskussion som kan uppstå i vissa hamsterforum.

Även när man precis får hem sin hamster kan det vara bra att i början - de första veckorna - ha en lite mindre och ”tråkig” (inte så mycket inredning och leksaker) bur, eftersom du då blir det ”roliga” i hamsterns liv och det blir intressant och ”lönsamt” för hamstern att bry sig om att lära känna dig. Du blir ”nyckeln” till att komma ut och undersöka ”världen”, att komma till lekhagen, få ”godis” etc. Guldhamstrar är ju solitära djur som inte har något behov av oss människor egentligen, rent krasst.


Så nummer 1 är alltså: Tänk på att utgå från just din hamsters behov!

Vad är lagliga mått?

Enligt L80 - Jordbruksverkets föreskrifter om smådjurshållning - ska en guldhamster ha en minsta yta på 0,12 kvadratmeter. Vidare ska burens kortaste sida vara minst 25 cm och minsta höjd 20 cm. Med minsta lagliga höjd får du dock inte plats med rekommenderad storlek på hjul. Buren får inte heller ha gallerplan.


Minsta lagliga mått för hona med kull är minst 0,15 kvadratmeter.

 
Minsta lagliga mått för guldhamster i grupphållning, dvs avvanda ungar upp till 8 veckor (därefter får man inte ha guldhamstrar i grupp, eftersom de är solitära djur som ska bo ensamma) är 0,06 kvadratmeter/hamster. Det innebär att om det t.ex är fem hamstrar, så räknar man: 0,06x5=0,3 kvadratmeter=minsta mått. 

 

Hur räknar man ut burytan?

Kvadratmeter räknas ut genom att ta längden och djupet i meter.  Mät därför upp burens sidor i och omvandla till meter och multiplicera sidorna med varandra. Exempel: Om en bur är 80 cm lång och 40 cm djup, blir den alltså 0,8 meter och 0,4 meter. 0,8 x 0,4= 0,32 kvadratmeter, vilket innebär att denna bur har mer än godkända mått.

Man bör även tänka på hur buren är utformad, eftersom guldhamstrar inte har någon ”höjdkänsla” och har svårt att bedöma hur högt upp den egentligen är. Den klättrar gärna upp där den kan och kan helt plötsligt släppa taget eller hoppa rakt ut från avsatser och dylikt. Därför rekommenderas en bur med stor bottenyta hellre än en med olika ”etagevåningar”, där den kan ramla en lång väg ner till botten.

Buren bör också vara tillräckligt hög för att få plats med ett rekommenderat hjul, d v s 28 cm (guldhamster)  plus ställning. Sedan får man välja ifall man vill ha bottenströ under hjulet eller ej, så testa med att ställa in ett hjul innan du köper din bur. 


Stäm även av med din uppfödare innan du köper bur ifall denne har några särskilda krav på bur för att sälja hamster till dig. En del uppfödare kräver bilder på bur och tillbehör innan de säljer hamster. Vi litar dock på de personer vi väljer att sälja till följer våra rekommendationer och vill hellre ha bilder på hamstern _i_ sin bur i sitt nya hem. Det är ju faktiskt rätt lätt att bildgoogla superfina bilder och ta dessa från nätet och skicka som "bevis", om man nu ska vara konspiratorisk. Dessutom ser vi som sagt inga problem med att man börjar med en lite mindre bur.
 

Olika burar
Akvarium & terrarium

Akvarium och terrarium har fördelen att man brukar kunna få tag på begagnade och sådana som inte längre är tillräckligt täta för att ha fiskar i rätt billigt eller t.o.m gratis på olika sajter och loppisar.  Det är även trevligt att kunna se sin hamster och dess förehavanden samt ha gott om utrymme att inreda i olika ”zoner”.

Nackdel: Vikten. Det kan vara något otympligt att rengöra och inget man flyttar i en handvändning. Vissa hamstrar kan även bli fixerade vid att gnaga bort silikonet, vilket brukar låta en del plus att hamstern kan få ”skavsår” på nosen. Ytterligare vissa hamstrar kan känna sig otrygga/osäkra med ”fri sikt”, vilket kan lösas med att man täcker för en bit av glaset med ex insynsskydd eller ”spegelfilm”, fast monterat så att du som ägare ser in i buren och hamstern inte ut och därmed känner sig tryggare medan du kan njuta av din hamsters vardag och upptåg.

Skyline Kerry

Skyline Kerry.... mer info kommer snart!

Vitrinskåp

Det finns många som ”bygger om” vitrinskåp till superfina burar. Ikeas Detolf behöver du i princip bara lägga ner och tillverka ett lock till (att ha dörren blir för tätt). Även om du köper en ny Detolf, så kostar denna ofta mindre än t.ex en ny ”vanlig” hamsterbur, men är oftast betydligt större. Detolfs kan du också ofta fynda begagnade till ett lågt pris/gratis.

Nackdel: Det är inte så högt, så man får med nöd och näppe plats med ett rekommenderat hjul. En hamstrar som klättrar upp på sin inredning och hoppar upp och får tag i stålställningen inuti vitrinskåpet, kan på så vis klättra ut och rymma, varför det är viktigt med lock. 

 

Ytterligare andra hamstrar kan börja gnaga på dylik stålställning och får ”mani” på detta, vilket låter en hel del samt kan skada hamsterns tänder och käkar. Detta kan man lösa genom att ta bort stålställningen och säkra upp skåpet på valfritt annat sätt.

Ett tips är att "hamstersäkra" det förborrade hålet med "plastplugg" som är förberett för att man ska montera belysning (ifall man haft det som vitrinskåp). De flesta hamstrar (iaf guldhamstrar) brukar förr eller senare upptäcka det hålet och försöka gnaga sig ut den vägen. Säkra upp genom att limma en tunn plåtplatta över hålet i förebyggande syfte.

Lådor

Det finns faktiskt olika lådor som passar alldeles utmärkt som burar, t.ex Ikeas Samla-låda på 130 liter av halvklar plast som vi själva använder.  Det finns även en Samla-låda på 65 liter. Båda dessa är över minsta lagliga mått för guldhamster, fast vi rekommenderar i första hand 130 liter till guld. 


Glöm inte lock, så slipper du tänka på hur du inreder. Hög inredning i form av hus, klättertorn etc, kan nämligen användas för att nå upp och ut, annars!

 

Locket måste förses med ventilation. Det kommer inte att räcka med att göra hål i locket och/eller längs efter kanten på Samlan. Dessutom försvagar man buren på så sätt och ger hamstern möjlighet att gnaga sig ut lättare.  Man brukar skära ut, alternativt använda en lödpenna för att ta ut, en rektangel i mitten och fästa lämpligt nät eller galler med exempelvis limpistol eller spännband. Hålen för spännbanden gör du med fördel med lödpenna. 

Nackdel: Har du en gnagglad rymmarhamster är det FAKTISKT möjligt för dem att gnaga sig ut ur en Samla trots släta väggar. Samlans svaga punkt är inbuktningarna i mitten av kortsidorna. Har din hamster väl gnagt sig ur en Samla-låda har den lärt sig hur den ska göra och det är bäst att placera den i en glasbur. Jag vill dock poängtera att det är relativt ovanligt och främst drabbar aktiva honor.

Dunaburar

Dunaburar, s k ”dunor”, finns i olika färger, olika storlekar och även olika märken. Vanligast är märket Ferplast, som har galler i taket som man kan vika upp. Gabber-dunor har en lucka i taket. Man tar bort takgallret helt genom att föra det åt sidan.

Nackdel: De större är rätt dyra. Gnag-glada hamstrar kan gnaga sönder buren vid hålet för vatten­flaskan och det är mer regel än undantag att det sker. Detta kan man lösa genom att man klistrar för en hel metallbricka för hålet alternativt tar en skruv med en stor bricka och mutter på var sida om hålet så att hålet täcks av metallbrickorna om man inte vill använda lim. I extra förebyggande syfte klistras en metallbricka med hål för på insidan av buren, så att man kan föra igenom vattenflaskans pip igenom de, för att förhindra att hamstern lyckas gnaga sönder buren. 

Hemmabyggen

Det finns även ett otaligt varianter av hemmabyggen. Det vanligaste är att man bygger om t.ex ett befintligt skåp eller hylla. För att se exempel kan man googla DYI hamster cage. Just nu är det även populärt att bygga hamsterbur av Ikeas Linnmon-skivor. En beskrivning på detta finns t.ex här: https://www.youtube.com/watch?v=rLJBQpfcSrI

Contact

+46 709 419 409

©2018 by HamstersofSweden. Proudly created with Wix.com