Vår filosofi

Cessien.jpg

Sunda hamstrar till sällskap, utställning & avel

Vi vill inte para djur bara för att vi tycker att de är "söta och gulliga", för det finns väldigt många söta och gulliga hamstrar i världen, varav en hel del hamnar på Blocket och slumpas bort eller avlivas för att ägaren tröttnat, hamstern är osäker eller aggressiv och bits och personerna inte har kunskap eller ork att tämja den. Vi har ett par "rescues" själva hemma.

Vi vill att vår avel ska föra hamsteraveln framåt och att ungarna ska bli bättre än sina föräldrar, helst. Vi vet att det är lätt att bli hemmablind, därför väntar vi gärna med att para våra djur för att hinna utvärdera dem ordentligt. Vi ställer ut våra djur för att få dem bedömda och utvärderade av en "utomstående". Allra helst vill vi ha bedömning på hamstern från olika domare och är därför medlemmar i både Svenska Hamstersällskapet (SHS) och Svenska Hamsterföreningen (SHF), för att få tillgång till flera utställningar och flera olika domare.

Vi vill alltså vara medvetna om våra hamstrars svagheter och jobba på att förbättra nästa generation. Alla hamstrar har nämligen något som skulle kunna förbättras, den perfekta hamstern finns inte - det är lite det som är charmen!

Det finns en del människor som tycker att utställning är "larvigt" och kallar det utseendefixering, men det finns ytterligare en poäng med att ställa ut och det är för att få koll på hamsterns temperament. Det är en sak att din hamster är gosig och lugn med dig och din familj i hemmets trygga vrå under "kontrollerade" förhållanden och det är en helt annan sak att en hamster har tillräckligt bra temperament för att "stå ut" med att hamna i en utställningsmiljö och bli upplockad av främmande människor, vriden, vänd och granskad och inte bitas (obs att vissa hamsterarter, t ex Campbells, bits "naturligt" när de vaktar sitt revir - buren - utan att det är fel på deras mentalitet eller må uppenbart dåligt, något som förvisso uppfödare av Campbells jobbar med att "få bort").

Vissa hamstrar behöver "vänja sig" att vara på utställning och unga djur mognar, så därför är det orättvist för hamstern att bli "förkastad" bara för att den vid en enstaka utställning kanske blivit skrämd eller dylikt.

Varför ska då en hamster behöva "stå ut" med detta? Min hamster är ju världens gosigaste med just mig och det är ju det viktigaste?!

Såklart är din hamster världens bästa för dig! Men är den en bra avelshamster då? Tänk om ungarna blir likadana,vilket det är stor sannolikhet för, och hamnar hos någon som inte har lika stort tålamod och/eller kunskap att tämja och hantera dem - vad kommer att hända med dem då?

För oss är det viktigt att våra hamstrar främst blir älskade familjemedlemmar och vi tror att det är lättare för dem att bli det ifall de är så lätta att hantera som möjligt. En hamster med ett bra temperament blir lättare tam och en tam hamster blir nog mindre ofta "bortglömd" och får komma ut mer och får ett bättre liv, helt enkelt.

Dessutom är vissa hamstrar supersnygga som unga och "faller" sedan ur snabbt. Färger förändras, pälsen likaså, så det finns många anledningar att avvakta lite för att bättre kunna utvärdera sin tilltänkta avelshamster.

Sist men inte minst; den fysiska hälsan! En hamster lever vanligtvis bara cirka 2 år och det känns väldigt trist när en hamster går bort alldeles för ung av olika anledningar, t ex tumörer osv.

Vi inledde vår avel med att att ha två separata linjer varav en "fri" från dilute (en gen som t.ex ger blå hamstrar, som vi personligen tycker är underbart vackra), eftersom det finns tecken på att dessa dilutedjur (obs inte bärarna) oftare drabbas av tumörer och andra problem och därför dör i förtid.

 

Några menar att detta beror på vissa linjer och inte hör ihop med dilute-genen, men p.g.a vår egen begränsade kunskap inom området samt att det finns för få faktiska bevis för vad som egentligen är "rätt", valde vi att hålla linjerna separata. När vi började trodde vi att alla våra hamstrar var "dilutefria" men det visade sig senare att så inte var fallet -  vår A-kull blev hipp som happ s.k D7:or. Vi fortsatte vår avel och skilde våra linjer åt och parade "ut" D-bärare med icke D-bärare för att inte dubbla anlagen.

Internationellt har uppmärksammat att dilutefria linjer snart kan vara ett minne blott och man vet i dagsläget väldigt lite om vad det egentligen kommer att innebära. Kanske ingenting alls! Det enda som dock är däremot helt säkert är att det inte är något negativt med att avla "dilutefritt", vilket man egentligen kan diskutera definitionen för in absurdum.

 

Vår definition är att det inte finns dilutedjur eller dilutebärare så långt vi kan kontrollera. Vi kan givetvis inte garantera att det inte finns 100 led bakåt, särskilt inte om det finns importdjur med i stamtavlan, men vi försökte att i möjligaste mån välja "kända" linjer i uppbyggandet av vår egen avelsbas.

Observera att "dilutefritt" inte är någon garanti för att en hamster inte kommer att drabbas av tumörer eller någon annan sjukdom och dö/behöva avlivas i förtid. Det är ytterligare en anledning till att avvakta med att avla på hamstern, eftersom en del problem inte visar sig förrän vid fem-sex månaders ålder och har du då parat din hamster vid fem månaders ålder och den hinner få 10-15 ungar, så har du 10-15 avkommor som kanske drabbas av samma öde.

Nu har vi dock tvingats inse att det är väldigt svårt att hitta dilute-fria linjer/avelsdjur och vi har "gett upp" på vårt krav att försöka avla dilute-fritt, men försöker ändå se till att det är i så många led bakåt som möjligt.

Vidare... Några har undrat om det inte är riskabelt att vänta. Tänk om honan blir steril eller inte brunstar? Eller att hanen blir steril? Det är givetvis oerhört trist ifall man lagt ner tid och pengar på att meritera en hamster och det sedan inte blir några ungar, men egentligen är det också ytterligare en parameter i aveln. Är en hona svår att para, svår att få dräktig, kastar en hel kull eller blir steril tidigt kanske det inte är meningen att den kullen skulle födas och/eller att honan ska gå i avel? Likaså med en hane som tidigt blir steril. Vi har valt att avgöra från fall till fall när parning ska ske, eftersom hamstrar utvecklas olika.

Hamsters of Sweden har precis påbörjat sin resa (2018) och denna vision skrevs mot bakgrund av den kunskap vi innehade då och är något uppdaterad nu i oktober 2019. Vi lär oss hela tiden och kommer att med jämna mellanrum utvärdera och eventuellt omvärdera våra egna riktlinjer mot bakgrund av ny information och kunskap.

Sammanfattning av Hamsters of Swedens krav på sina avelsdjur: 

* Bra temperament (Vi avlar inte på aggressiva eller överdrivet rädda/osäkra djur)

* Frisk hamster som förhoppningsvis får ett långt hamsterliv.

* 1:a i kvalitet på utställning - helst vid minst två olika utställningar och gärna för olika domare.