top of page
crispy musli.jpg
Hamstermat

Vilken mat ska man ge sin hamster?

Det här med mat är en hel vetenskap för såväl oss människor som för hamstrar och andra djurslag. Det finns många olika typer av färdiga foder för hamstrar och även olika "recept" om man själv vill blanda mat till sin hamster.

whimzees.jpg

Det viktigaste är dock att färskt vatten och torrfoder alltid finns i buren. Man bör även ge något som hamstern kan gnaga på för att hålla tänderna i trim t.ex hundkex, Whimzees (vegetariskt hundgnag i form av tandborstar, igelkottar och alligatorer, bl.a - undvik tandborstarna med vit "borst", de innehåller tillsatt kalcium), grenar från äppel-eller päronträd/lönn/syren och olika fröstänger som finns i djuraffären (håll dock koll på sockerhalten, särskilt för dvärghamster).

Ge inte din hamster citrusfrukter, ananas eller kiwi då det är surt för deras magar. Ge heller inte stenfrukter som t.ex avokado, persika och körsbär. De har giftiga kärnor och i vissa fall även giftiga skal. Starka kryddor, lök, choklad och salt ska man absolut inte heller ge sin hamster.

En fullständig lista på vad du kan ge din hamster medföljer vid ditt köp av hamster hos oss!

När man väljer bas-/torrfoder tyckte vi tidigare att det var viktigt att välja en fröblandning. Men vi har övergått till att ge ett foder i pelletsform - Altromin -  som vi köper via Brogaarden.se. Detta kompletterar vi med att strö ut Versele Laga Cristpy Muesli for hamsters kompletterat med Doggy Grön (Crispy innehåller lite lågt proteinvärde) 1-2 ggr i veckan, så att hamstrarna får utlopp för sitt naturliga behov av att leta,  skala och sortera frön. En stor del av deras liv i det vilda består av just det. Så att ta bort denna sysselsättning helt känns rätt taskigt.

Man kan såklart använda en fröblandning om det är en bra sådan. Det viktiga då är att inte fylla på för ofta så att hamstrarna börjar plocka ut och enbart äta det goda i fröblandningen. Håll koll på förråd och hamsterns vikt och form (de ska vara potatisformade, dvs inte ha synlig midja, men inte bli för runda.

Det är viktigt att välja ett foder som är anpassat just för hamster och inte ett foder som påstås funka både till marsvin, kanin och hamster, eftersom det är tre helt olika arter med olika näringsbehov och därför är sammansättningen ofta inte optimal för just hamstrar.

Det är även skillnad på foder för guld- och dvärghamster. Eftersom dvärghamstrar har lättare för att både bli överviktiga och få diabetes bör man t.ex undvika för mycket majs, frukt etc.

Vi rekommenderar följande foder till guldhamster:

* Altromin (pellets)

* Versele-Laga Crispy Muesli Hamsters & Co kompletterat med Doggy Grön - kan användas som helfoder

* Hammy Munch Gold från Everkin Critters - kan användas som helfoder

 

Vi rekommenderar följande foder till dvärghamster:

Altromin (pellets)

Bunny Dvärghamsterdröm Expert

Hammy Munch Micro från Everkin Critters

Eller någon av de artspecifika dvärghamsterblandningarna från Mixerama, som för övrigt har väldigt trevliga örter och berikningar i form av "spays". Deras guldhamsterfoder är jag dock inte så förtjust i, tyvärr.

Vi ger som sagt själva Altromin som grundfoder och kompletterar med strömatning av fröblandning för aktivering. Då Altromin kommer i 12-kilossäckar, vilket är väldigt mycket foder ifall man bara har 1-2 hamstrar, så brukar vi erbjuda att köpa endast några kilon till självkostnadspris när vi beställer Millamore och Altromin från Brogaarden - Håll utkik på vår Facebook & Instagram. Vi brukar hojta när det är dags och sambeställer då med flera andra uppfödare för att komma undan fraktavgifften.

Recept på egen blandning till dvärghamster och gerbil av Tsunamis:

2-3 delar JR Farm Degu Feast

2 delar Undulatfoder

1 del Vildfågelfrö

0,5 del Deli Nature Seeds

0,5 del protein (Torkade ärtor/mjölmask/hundmat

 

Hipp.jpg

Färskmat

Utöver torrfodret brukar man komplettera med att ge "färskmat" några gånger i veckan. Det kan vara allt från grönsaker (exempelvis ärtor, morot, paprika och broccoli) till pasta, pannkaka (godis) och kokt ägg, köttfärs, barnmat (t.ex Hipp för barn under 5 månader och utan lök, salt etc). 

 

Det går givetvis bra att ge gurka och sallad också - hamstrarna brukar gilla det skarpt - men man ska tänka på att det innehåller mestadels vatten och för mycket kan orsaka diarré hos hamstrar.

 

Till dvärghamstrarna skippar vi frukt, pasta, ris och pannkaka, utan dem ger vi uteslutande grönsaker förutom majs, morot och röd paprika som färskmat pga diabetesrisken. Obs att det inte är socker i sig som orsakar diabetes, men det kan vara en "trigger". 

Hur ofta ger man färskmat?

Våra vuxna hamstrar ger vi färskmat ca 3 ggr/veckan.

Dräktiga eller digivande honor samt hamsterbebisar ger vi dagligen,.

Överviktiga hamstrar får kost som drygas ut med grönsaker som innehåller "tomma" kalorier.

En lagom portion är ungefär en rågad matsked färskmat till en guldhamster. Eftersom t.ex barnmatsburkar inte håller så många dagar när man väl öppnat dem, är ett tips att fördela maten i en istärningsform eller klicka ut dem på en bricka/plåt som passar att ställa in i frysen, sätta plastfilm över och frysa ner portionerna.

 

Efter att de har fryst så kan man slå ut dem ur formen/plocka bort dem från brickan och lägga dem i en burk eller plastpåse som man fortsättningsvis förvarar i frysen, så har man lagom portioner som relativt snabbt tinar till hamstermiddag! :-D Fryst barnmat håller ca 3 månader.

Ifall du vill ha inspiration på "middagsförslag" till din hamster, kan du kolla instagram efter #thehamsterchef

Hjälp! Vilken barnmat kan man ge?

Vi får ofta frågor om vad man kan ge för barnmat. Vi använder oss själva främst av HIPP barnmat, men det finns givetvis andra sorter också. Barnmat ska inte innehålla lök, citron, kryddor, dvs peppar och tillsatt salt. En viss salthalt kommer dock maten alltid att innehålla, vilket är ofrånkomligt.

Tillsatt salt (eller s k salt-/mineralstenar) ska dock undvikas då det är en belastning på hamsterns njurar. Det kanske inte märks något speciellt i början av hamsterns liv, men längre fram - om man ständigt gör små ”undantag” - så kan det ge utslag. Därför ger vi aldrig heller hamstrarna t ex skinka eller konserverade grönsaker och tonfisk, då de ofta ligger i en saltlag.

Vidare ska barnmaten inte heller innehålla t ex skinka (är för salt), avokado eller annat som finns på listan över mat man inte ska ge sin hamster, t ex mango, persika etc. Det finns ingen anledning att ge frukt- eller grönsakspuréer, då det är bättre att ge hamstern dessa i färskt tillstånd (förutom potatis som ska ges kokt) så att de får använda tänderna eller i en s k ”chop”.

Nedan kommer en lista på olika barnmatssorter som är okej att ge. Tänk dock på att recepten kan förändras, så dubbelkolla alltid! En högre salthalt än 0,08/100 g mat rekommenderas inte.

Hur mycket? Till en vuxen hamster i normal kondition rekommenderas en matsked 2-3 gånger/vecka. 

Maten ska serveras rumstempererad och behöver inte värmas/tillagas innan. För kall mat kan ge hamstern diarré.

HIPP Barnmat     

6 månader:

Bondgryta med grönsaker & kalvkött 

Potatis, majs & kalkon

Ris, grönsaker & kyckling

Rotfrukter med nötkött

Rotfruktsgryta med nötkött

8 månader:

Morot, pumpa & kalvkött

Pytt i Panna

Nestlé barnmat

6 månader:

NaturNes Kalops

NaturNes Sötpotatis & Kyckling

NaturNes Rotfruktsgryta

8-12 månader:

NaturNes Couscous kyckling

Naturnes Potatis & Köttbullar

Semper Barnmat

6 månader:

”Klar att äta!” Couscous & kyckling (påse)

”Klar att äta!” Gröt med pumpa & morot (påse)

 

Änglamark barnmat

6 månader:

Lax med morot & potatis

thehamsterchef.jpg
bottom of page