top of page
Burinredning

Det finns en mängd olika varianter av burinredningar och sätt att inreda hamsterns bur och det är egentligen bara din egen fantasi som sätter stopp!

 

Först kommer en checklista på vad som "måste" vara med. Sedan kommer lite förslag på vad som kan finnas för att göra din hamsters bur rolig och intressant för din hamster. Tänk på att hamstrar är olika. En del uppskattar att man förnyar både möblering och möblemang medan andra hamstrar helst vill ha det på samma sätt hela tiden. Du kommer att märka vad din hamster gillar och inte gillar med tiden.

Checklista

- Strö/bottenmaterial.

- Hus (kolla efter marsvinsstorlek) Helst i trä eller kartong pga plast blir för tätt och kan skapa hudproblem)

- Mat (hamsterpellets + fröblandning)

- Vatten (vattenflaska är mest praktiskt - vi rekommenderar Classic blå med hänge)

- Gömställen & tunnlar

- Hjul (minst 28 cm i diameter för guldhamster och 18-20 cm för dvärg)

- Sandlåda (helst i glas för lättare rengöring & minskat gnag)

- Aktivering

Strö/Bottenmaterial

Det finns ett stort antal olika ströer på marknaden. Det vi tycker är allra bäst är Millamore aspspån eller alspån, som dammar minimalt, är drygt, miljövänligt och håller lukt borta på ett bra sätt. Millamore har två olika sorter; Supersoft, som är väldigt mjukt. Hamstern gräver gärna ner sig i  det - tunnlar etc är dock inte så hållbara. Millamore Premium är lite större bitar och liknar mer alspån och passar utmärkt för långhåriga hamstrar även om Supersoft inte heller nämnvärt fastnar i långhårspäls. Millamore saluförs av t.ex Arken Zoo, men vi köper av Roslagens hamsteruppfödning eftersom de är billigare samt även har bonusprogram så att man får var tionde säck gratis.

​

Billigare alternativ är: Lättströ och Easyströ, som går att köpa på t.ex Granngården. De är billiga och räcker länge, men dammar en hel del, enligt oss, så är du känslig kan du få allergiska reaktioner på ströet. Andra alternativ är ToaLätt, som är papperspellets. Detta tycker vi verkar vara ett rätt omysigt bottenmaterial och rätt hårt. För vissa känsliga hamstrar kan det dock vara ett bra alternativ. Sågspån ska man vara försiktig med då det är för "fint" och dammet kan ge upphov till problem med luftvägarna, särskilt i kontakt med urin.

​

Tierwohl Super, finns på bl.a Zoo.se och andra sajter, ligger medium prismässigt, ger en ganska frisk doft men kan även utlösa allergiska reaktioner hos vissa. Det är mjukt och inte superhållbart för tunnlar. Se dock till att du köper just "Super"-varianten. Tierwohl Super säljs också under namnet Chipsi men är alltså samma produkt.

​

Hus

Det är faktiskt lag på att hamstern ska ha ett hus, som minst måste vara 15x15x10 cm. En hamster från HofS eller en annan registrerad uppfödare är dock rätt stora jämfört med hur stor en guldhamster var för 20 år sedan eller en zooaffärshamster, så kolla på marsvinsstorlek hellre.  Huset är med fördel ett trähus eller gjort i kartong. En del hamstrar gillar att kissa i husen och då kan trähusen ta lukt. Kartonghus brukar fylla en dubbel funktion i och med att hamstrarna brukar gilla att designa om dem själva :) De små plasthusen som brukar ingå i vissa färdiga burpaket är alldeles för små och täta även för dvärghamstrar. Men släng dem inte! De brukar vara delbara och då kan man använda halvorna som sandbad/toa till sin dvärghamster. Med detta sagt är det inte säkert att din hamster kommer att använda huset - många av våra sover bredvid, i ett hörn eller i/bakom hjulet. 

Mat

Vi använder oss av Versele Laga Crispy Muesli for hamsters, som är rekommenderat av SHF, som basfoder och ger även färskmat i form av grönsaker, kött, kyckling, ägg, mjölmask och lite frukt till våra guldhamstrar. Mer om hamstermat och vad hamstern kan äta här. En vuxen guldhamster får färskmat ca var tredje dag. Dräktiga, digivande, ungar och äldre får oftare, enligt deras behov.

Vatten

Din hamster ska ha fri tillgång till färskt vatten och lättast säkerställer du detta genom en vattenflaska. En vattenskål blir snabbt övertäckt av bottenmaterial. Vi föredrar Classic (blått huvud) vattenflaskor med ögla i botten, som man både kan hänga upp (bra ifall man har en låda eller akvarium), sätta upp på "vanligt" vis med en stålvajer runt flaskan som fästs i buren, eller fästas inuti buren med hjälp av kardborrband eller magnet. Oavsett vilken metod du väljer, passa på att dagligen kontrollera att vattenflaskan fungerar då det inte är ovanligt att en del vattenflaskor strular.

Gömställen och tunnlar

Eftersom hamstern är ett bytesdjur uppskattar den inte tomma ytor. Det får den att känna sig utsatt. Se därför till att fylla buren med tunnlar och olika gömslen. Dessa kan bestå av allt från pappersrullar (är det toapappersrullar, se till att de är uppklippta längs sidan, eftersom dessa blir för små och din guldhamster kan fastna i den när den växer) till trätunnlar i t.ex kork. Ett tips är att fynda papprör (sk gjutrör) på närmsta byggvaruhus, där man får ett rätt långt rör som man kan dela till flera mindre små och har man en lite större dimension kan man dela det i halvor, så att det blir små grottor som hamstrarna brukar älska!

Hjul

Hjul är en uppskattad inredningsdetalj av de allra flesta hamstrar. I det vilda springer hamstern flera kilometrar på natten när den letar mat att hamstra och en hamster kan bli frustrerad över att inte få utlopp av detta naturliga beteende. Se till att välja rätt hjul bara. Hjulet ska vara minst 28 cm för guldhamstrar och minst 18 (helst 20-22) cm för dvärgar. Det ska vara ett "helt" hjul, d v s inte gjort i "metallnät" eller ha glipor mellan "stegen", då hamstern kan fastna med tassar eller klor i dessa varianter och skada sig.

 

Vi använder oss av de s k Trixiehjulen (även kallad hypnoshjul) i plast till våra korthårshamstrar medan våra långhåriga hanar har trähjul som inte har en eker (mittenpinne) där deras långhårspäls kan fastna. På vårt instagramkontos IGTV kan du se vårt helt ovetenskapliga test på hur mycket olika hjultyper låter. För dig som har en gnagarhamster så rekommenderar vi det rustikare trähjulet "Speedy", eftersom det i kork går att tugga sönder rätt snabbt för en hamster som fått för sig det.

 

Oavsett vilket hjul du väljer, så kan vi verkligen rekommendera att köpa det på nätet på t ex ZooPlus, eftersom det är mycket billigare än att köpa det i en zooaffär. Ett annat tips är att lacka ditt trähjul så att det blir enklare att tvätta och slippa lukt. Plasthjulen är naturligt lättare att tvätta, men glöm inte att man kan plocka bort "fronten", där det kan samlas en hel del smuts/urin som gör att det luktar trots att själva buren är rengjord.

​

Ifall skadan redan är framme och du köpt ett trähjul som din hamster börjat kissa i, kan du testa att göra ren den genom att blanda ihop 2,5 dl vitvinsvinäger och 2 matskedar bikarbonat (40 g). Därefter applicerar du denna "gegga" på de områden du vill rengöra och desinficera. Låt verka i två timmar och skölj därefter med vatten och låt torka. 

​

​

Sandlåda

En eller gärna två sandlådor (eller en sandlåda och en lite mindre "toalett") rekommenderas varmt. Våra hamstrar kissar nästan uteslutande i sandbadet, vilket gör det enkelt att hålla buren fräsch och "luktfri". Våra favoriter är glasmatlåda eller glasförvaringsburk från Ikea, men en plastmatlåda eller "godislåda" funkar också bra för de hamstrar som inte är så gnagiga av sig. Det finns också de som avdelar en större del av buren som en "ökendel" - vi föredrar dock avgränsade lådor som är lätta att tömma.

 

Vad ska man då ha i? Det finns en mängd olika sandsorter. Vi rekommenderar mineralsand eller sand utan kvarts (kolla innehållsförteckningen). T. ex chinchillasand från JR Farm, Witte Molen eller Vitapol Chinchillasand. 

 

Vi använde och rekommenderade tidigare även Rådasand 0-0,3 mm Chinchillasand, som man kan köpa i 20-kg-säckar till ett förmånligt pris, men fick nyligen till oss att det innehåller kvarts och det kommit till vår kännedom att inandning av kvartsdamm på sikt kan orsaka dödliga lungsjukdomar och cancer både hos människor och djur.

 

Det låter ju inte så trevligt, men egen efterforskning och granskning av Rådasands säkerhetsblad visar att den mestadels innehåller icke-respirabel kvarts och inga alarmerande varningar finns med på säkerhetsinformationen från Råda Sand, vilket gör att vi tror att det fortfarande är säkert att använda. Fördelen med mineralsanden ovan är dock att den sägs vara bättre för pälsarna. Vi håller på att utvärdera det påståendet och kommer uppdatera vår hemsida efter detta.

 

Ytterligare andra brukar ha kattsand eller s.k easyscoop litter om man har flera sandlådor i buren, så att hamstern ska kunna välja att kissa i ena lådan och bada i den andra. Vissa hamstrar särskiljer på detta medan andra inte bryr sig. Det man ska tänka på ifall man väljer kattsand/easy scoop är att detta kan torka ut hamsterns hud och päls. 

Aktivering

Buren bör även innehålla saker som hamstern kan aktivera sig med och här finns det en uppsjö av prylar, mer eller mindre bra. Så detta avsnitt tänkte vi försöka uppdatera regelbundet när vi hittar nya roliga - eller läskiga/skadliga - leksaker till hamstrar. Man kan även lätt göra egna aktiveringssaker till sin hamster. Ifall man googlar "DYI hamstertoys" så dyker det upp en massa. På vår Facebook och Instagram lägger vi regelbundet upp lite olika pyssel och knåp. Just nu finns det upplagt hur man göra egna gnagpinnar, olika sorters toarulleleksaker etc.

​

​

bottom of page