top of page
Kinesisk hamster

Kinesiska hamstrar - eller ”kineser” som de kort och gott brukar kallas i dagligt tal - är egentligen inte "dvärghamstrar" på samma sätt som Rysk vintervit, Campbells, och Roborovskis även om de är ungefär lika stora - men slankare - som dessa arter. De tillhör familjen råtthamstrar och har en betydligt längre svans än andra hamsterarter, ca 2 cm.

​

På grund av deras smalare kroppsuppbyggnad och den längre svansen är de kinesiska hamstrarna mycket bra på att klättra och man inreder med fördel buren med grenar och andra klättermöjligheter såväl som ett ordentligt lager med bottenströ, då de älskar att gräva. Inredning i olika nivåer är att föredra, då de annars gräver över sandbad och annan inredning. En Kinesisk hamster är inget för dig som gillar en prydlig och "stylad" instagram-vänlig bur, där allt ligger på sin plats ;-)

​

Det är viktigt att komma ihåg att de är väldigt snabba och rymningsbenägna. Kinesisk hamster har en förmåga att klämma igenom sin slanka lilla kropp genom minsta springa, så den bur man väljer måste ha lock och vara ”rymningssäkrad”, d v s inga lösa lock eller galler som bara ligger ovanpå.

​

Vi rekommenderar bur av typ akvarium eller ”låda” (Samla). Gallerbur är inte att rekommendera, dels då de kan klämma sig igenom rätt smala springor och dels pga fallrisk och skaderisk på tänder och käkar ifall de börjar gnaga på gallret. Enligt Jordbruksverkets lagstiftning är minsta boyta 0,09 m2, men vi säljer inte till personer som ämnar ha mindre bur än 30 x 55 cm. Minsta hjulstorlek 20 cm, men hellre större pga deras lilla svans.

​

Kineserna blir ofta äldre än andra hamsterarter, vanligtvis 3-4 år. De tar också längre tid att växa upp och bli fullt utvecklad och kan upplevas som lite spinkig under uppväxten.

​

De klassas som solitära hamstrar som bara bör hållas tillsammans för avel, även om det finns vissa som har fungerande par. Syskonpar, mor/dotter eller far/son kan fungera och även mindre grupper, men det finns inga garantier och är inte att rekommendera om du inte är väldigt van, eftersom kinesen trots sin milda uppsyn och blyga sätt är väldigt ”skarp”. Uppstår bråk, så slåss de på liv och död och det går snabbt! 

​

Pga kinesernas ”skarphet” är det svårt att avla dem. Honan är mycket bestämd när det gäller val av hane och det är inte alltid hon accepterar den som uppfödaren har valt ut. I värsta fall kan honan skada hanen mycket illa, i värsta fall så pass illa att han dör eller måste avlivas.

​

Kinesiska hamstrar är i huvudsak aktiva på kvällen och natten, liksom övriga hamsterarter. De kan upplevas som lite ”blygare än de övriga arterna, men kan bli mycket tama. Till skillnad från övriga hamsterarter tar tämjningsprocessen mer tid och energi. De är inte lika ”lättlurade” som dvärgarna, som ofta går att lura fram genom att man krafsar lite i ströet eller erbjuder godis, utan man måste vara mer ”hands-on” aktiv i att hantera och tämja dem. Väntar du med din hand – med eller utan godis – liggandes i buren väntandes på att din kines ska komma fram, så lär du få vänta 😉

​

De brukar ändå vara lätta att hantera och det är vår upplevelse att de sällan bits. Trots att de är snabba och viga sitter de ofta stilla väl uppe i handen. De är lite lika tammöss på så sätt och sitter gärna med på axeln eller klättrar på dina fingrar utan att ramla ner. De är riktigt charmiga djur när du väl vunnit deras förtroende.

 

Vi upplever att de sällan bits till skillnad från t ex campbells, som vaktar sitt revir – buren. Deras snabbhet gör dock att små barn inte har den motorik som behövs för att kunna hantera en kinesisk hamster och vi rekommenderar därför kineser främst till äldre barn i 12-årsåldern, tonåringar och vuxna.

 

Tyvärr är de inte så populära husdjur pga deras lilla svans (som vi själva tycker är jättesöt) och att hanarna får rätt stora pungar – en tredjedel av kroppsstorleken är inget vanligt.

 

Mat & foder

”Kineser” äter samma foder och färskmat som andra dvärghamstrar, dvs man undviker frukt och grönsaker med mycket ”socker” i, t ex majs, då även ”kineser” löper en viss risk att utveckla diabetes. Vi utfordrar våra kineser med Bunny Hamsterdröm Expert och Mixerama Low Carb foder – båda beställer man via nätet – samt extra mjölmask, örter, groddar, grönsaker, Doggy grön, kokt ägg etc 2 ggr i veckan.

​

Diabetes & glukostest

Det går aldrig att ge några garantier beträffande diabetes och ibland dyker diabetes upp även på ”fria” linjer. Vi på HofS glukostestar våra avelsdjur med jämna mellanrum och våra kullar glukostestas vid ca 3 och 4 veckors ålder. Köparen får även med sig glukosstickor för att testa själv vid 5 och 8 månaders ålder, för att vi ska kunna följa upp våra linjer. Det går även bra att köpa enstaka glukosstickor av oss.

​

Så glukostestar du din hamster:

  1. Sätt hamstern i en ren och torr transportbur

  2. Vänta tills den kissar. Håll den under uppsikt så att den inte tassar runt i kisset.

  3. Ta ut hamstern och sätt tillbaka den i sin ordinarie bur & tvätta dina händer.

  4. Doppa glukosstickan i urinet (undvik att ta i själva ”testkudden”)

  5. Lägg stickan på ett rent och torrt ställe med testkudden uppåt.

  6. Vänta den föreskrivna tiden – För våra nuvarande glukosstickor är väntetiden 1 minut

  7. Läs av och fota teststickan och skicka via messenger eller sms till oss med hamsterns stamtavlenamn

 

Hårlag, färger och teckningar

Kinesisk hamster finns för närvarande bara som korthår samt i tre olika varianter:

​

Agouti: Detta är den kinesiska hamsterns grundfärg som hamstern har när inga färgmutationer uttrycks. Pälsen är brungrå, viltvit mage och en mörkare ål som ska vara ca 3 mm bred och gå längs hela ryggen och helst inte vara ”bruten” någonstans.

​

Dominant spot (Dsds), även kallad dom spot, är en vacker teckning som gör att hamstern blir vitfläckig. Helst ska hamstern ha lika mycket vita som bruna fläckar/fält och att dessa är distinkta.

​

BEW (DsDs), BEW står för ”black eyed white”, och kallas även för vit. Man bör ha i åtanke att BEW kan ha problem med dövhet och ögonproblem, så man bör avla BEW med försiktighet.

​

​

bottom of page