top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Är guldhamstrar verkligen nattdjur?
Är hamstrar verkligen nattdjur? Hamstrar beskrivs ofta slarvigt som nattaktiva - även av oss, måste jag erkänna - men de flesta hamstrar är i själva verket crepuskulära. Det betyder att de är mest aktiva under skymning, vilket är vid gryning och skymning. Vissa arter av hamstrar har även korta perioder av aktivitet under dagen (dvärghamstrar). Men i allmänhet anses hamstrar vara crepuskulära.


Eftersom hamstrar är crepuskulära betyder det att de kommer att spendera mycket av sin dagtid med att sova, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på din egen livsstil. I båda fallen är det viktigt att förstå sin hamsters beteende, eller dess sömnvanor i det här fallet.


SOVVANOR EFTER MILJÖN


I varma klimat sover många djur ofta under dagen för att spara energi. I skymningen eller på natten blir de aktiva och letar efter mat. I kallare klimat kommer de flesta djur istället att vara aktiva under dagtid och sova på natten.


Hamstrar i det vilda lever i Europa, Mellanöstern och Asien, i allmänhet i mycket varma klimat och folk tror därför att hamstrar inte är så värmekänsliga. Men under dagen stannar hamstrarna i sina hålor, ett nätverk av tunnlar under marken. Temperaturen i dessa tunnlar är mycket lägre än utanför uppe vid markytan. Hamstrarna bor och sover i dessa hålor under dagen när det är för varmt ute.


Vid solnedgången kommer hamstrarna att vakna upp och börja leta mat "utomhus". De flesta hamstrarna är väldigt aktiva vid denna tidpunkt.


Ökenklimatet är en extrem miljö. Även om det är väldigt varmt på dagen, så kan nätterna bli iskalla. Hamstrar gillar inte mycket höga och mycket låga temperaturer. Hamstrar kan till och med gå i en slags "dvala" när temperaturen är för låg.


Hamstrar är gladast och föredrar normala rumstemperaturer. I öknen kommer denna typ av temperatur att uppstå vid gryning och skymning. Vid dessa tider är det inte för varmt och inte för kallt för hamster.


Sammanfattning:

  • Din hamster kommer att sova den största delen av dagen med ev. korta perioder av aktivitet (främst dvärghamstrar).

  • De gillar inte att bli väckta under dagtid.

  • De blir väldigt aktiva vid skymning och gryning (satsa pengar på ett bra och ljudlöst hjul)

För de flesta kommer detta inte att vara några problem. Om du är på jobbet eller i skolan under dagen kommer din hamstern att sova tryggt och sunt och när man kommer hem på kvällen kommer hamster precis att börja vakna. Troligtvis hinner man t.o.m äta middag och göra läxor/ta hand om annat i hemmet och sedan ta hand om din hamster genom att mata den och ge den uppmärksamhet.


Men naturligtvis har hamstrars crepuskulära natur också sin nackdel i att de därmed inte är så passande husdjur för små barn som ligger sig innan kl 21.


Vi brukar alltid råda till att man redan när hamstern är ung och man fått hem dem, skapar rutiner, där man väcker dem vid 19-20-tiden genom att börja pyssla i buren, byta vatten, punktstäda, lägga dit ny mat osv, så att hamstern får en rutin i att vakna och vara "social" då. Observera att särskilt med hanar så måste man aktivt vara den som tar kontakt och ser till att umgås med hamstern. Hamstrar är ju solitära djur som hellre är själva, så de måste aktivt lära sig att det innebär fördelar med att umgås med oss människor.


Ifall du kommer att vänta på att din hamster ska ta kontakt med dig, så lär du få vänta... och under tiden så cementeras bara hamsterns biologiska rymt, dvs att de är vakna och aktiva vid skymning och gryning.15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page