top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

FAQ

När vi har kullar kommer ofta dessa frågor upp, så jag tänkte att jag gör ett blogginlägg om det!


Hur mycket kostar en HofS-hamster?

Svar: En guldhamsterunge kostar 500 kr, vilket är "standardpris" hos uppfödare i dagsläget. En vuxen guldhamster kan kosta mer eller mindre beroende på ålder och meriter. Oftast kostar en vuxen hamster som inte ska användas mer i avel hos oss 200 kr.


Campbells och roborovski säljs enligt lag endast i par och kostar 800 kr/par. Ibland finns enstaka dvärghamstrar som visat att de vill bo själva till salu. Dessa är individuellt prissatta beroende på ålder och meriter.


Vilket är bäst; hona eller hane?

Svar: Det beror på individen samt vad som passar dig och dina förväntningar bäst.


Hanar är generellt sett lugnare och har potentiellt större chans att bli "gosiga". Vi har flera som älskar att ligga i knäet framför tv:n och bli klappade.


Guldhamsterhanarnas nackdel är att de upplevs vara "tråkigare" då de inte lika lätt går att locka fram ur sitt hus och generellt sett är mer ointresserade av att interagera med människor, vilket är helt arttypiskt och inte beroende på att de är skygga eller rädda, vilket det brukar misstolkas som.


Har man byggt en hinderbana/fin rasthage så brukar hanarna gå runt och nosa lite och därefter gå och lägga sig i något hörn/i något hus och sova.


Honorna är mer aktiva och nyfikna och lättare att få "kontakt" med och uppskattar rasthagar och hinderbanor och pyssel i buren mycket mer.


Deras nackdel är att de generellt sett inte har tid att sitta stilla särskilt länge, hellre ständigt vill "vidare". Vissa upplever det som att de aldrig blir "nöjda". De brunstar även var fjärde dag fr.o.m 4-5 veckors ålder och då kan guldhamsterhonor lukta lite äckligt (vissa tycker dock att de luktar popcorn eller t o m gott - det är alltså också väldigt individuellt hur man uppfattar det både av människa och hamster. Dvärghamsterhonor brukar inte lukta vid brunst.


Observera att ovan är väldigt generaliserat och det finns såväl jättegosiga honor som "vilda" hanar. Detta är dock svårt att förutspå. Vi ser ifall någon är "mycket" åt något håll, och dessa brukar bli gosigare eller vildare även som vuxna, men ibland ändrar sig dessa efter att de blivit könsmogna och en vild unge kan bli världens mysigaste som vuxen. Vi uppskattar själva båda könen för deras olika egenskaper.


Mycket beror också till stor del på hur mycket tid du själv lägger ner på att lära känna och tämja din hamster. Något vi inte förstod själva när vi skaffade vår första hamster är hur personliga de är och att man alltid lär sig något nytt för varje hamster som kommer in i ens liv.

Är det jobbigt att ha en långhårig hamster?

Svar: Nej! Honor får väldigt lite långhårspäls och är mest lite fluffigare än korthåriga hamstrar. De kan ha alla sorters burströ. Långhårshanar behöver ha antingen Millamore Premium eller alspån. Övriga strösorter har en tendens att fastna i pälsen och skapa tovor. De har även en period då de byter till vuxenpäls då pälsen kan behöva redas ut dagligen, vilket bara tar någon/några minuter, men därefter behöver man bara kamma igenom dem ca en-två ggr i veckan, vilket som sagt går snabbt.


Men kan de gräva i alspån/Millamore Premium?

Svar: Mina gräver jättegärna i Millamore Premium men inte lika gärna i alspån. Inget av dessa bottenströer "håller" dock gångar eller bohålor långt ner i ströet. Som åtgärd på detta kan man lägga ner rörsystem och flerkammarhus i botten av buren eller på platåer, men vi rekommenderar att man gör detta när hamstern väl är tam och van vid sitt nya hem - annars försvåras tämjningsprocessen. Det är svårt och riskabelt att gräva fram sin hamster.

När man följer kända hamster-influencers på Youtube och andra sociala medier kan man lätt få intrycket att grävning är superviktigt för hamstrar. Och ja, det ÄR en rolig och kul sysselsättning för dem, men i det vilda så gräver faktiskt inte hamstrarna sina egna gångar utan de flyttar oftast in och tar över gångar som andra djur redan grävt och modifierar dessa.


Deras viktigaste (och naturligaste) sysselsättning är att springa i sitt hjul och födosöka. Det är vad deras liv i det vilda till stora delar går ut på; de är ute och springer flera km i skymning och gryning och samlar in mat, som de hamstrar/lagrar för att kunna ha något att äta, eftersom de äter även när de "sover" samt inför den bistrare årstiden då det är mer ont om föda. Därför rekommenderar vi att "strömata" torrfodret, dvs inte ha en matskål utan låta hamstern få jobba och leta upp maten (precis som i det vilda) samt att investera i ett bra hjul.


Vad är ett bra hjul?

Storleken är A och O: För guldhamster minst 28 cm i diameter. För dvärghamster minst 20 cm i diameter. Annars springer de med ständigt krökt rygg, vilket kan leda till ryggproblem och smärtor.


Hjulet ska även vara "helt", dvs inte tillverkat i meshnät eller "galler"/spjälor, där de kan fastna med klor eller hela tassar/ben, vilket kan orska div skador såsom brutna tassar, klor, ben och bumble foot.


Det allra bästa hjulet på marknaden är Rodipet Heureka Marahton - det är absolut tystast, enkelt att rengöra, hamstrarna gnager inte sönder det och det går inte att välta eller klättra på. Dyrt men väl värt sina pengar! Tyvärr är vi inte sponsrade.


Vilken mat ska de äta?

Vi ger Altromin och Versele Laga Crispy Muesli for Hamsters som extra berikning till våra guldhamstrar samt Altromin och en artanpassad fröblandning till våra dvärghamstrar. Färskfoder 2-3 ggr/veckan - läs mer på vår hemsida, där vi rekommenderar fler märken samt pratar mängd!


Det är viktigt att man ger färskmat enbart 2-3 ggr i veckan. Annars äter de sig mätta på detta och struntar i torrfodret, vilket är varifrån de får i sig alla mineraler, vitaminer och näringsämnen de behöver.


Då Altromin enbart finns i 12-kg-säckar så kan man byta ut detta mot Doggy Grön (torrfoder för hund) eller Versele Laga Complete for Hamsters. Dessa två har nästan identisk sammansättning, men Doggy Grön är billigare samt föredras av hamstrarna.


Vad är bäst - guld- eller dvärghamster?

Alla arter har sina för- och nackdelar och sin charm, så det är snarare en fråga om vad man själv värderar högst. Här är mina schabloniserade iakttagelser.


Guldhamsterns fördelar: Lite större och lite mer att "ta i", luktar mindre förutom när honorna brunstar, bits sällan. Kan äta det mesta. Finns i många olika färger, teckningar, hårlag och kombinationer.


Guldhamsterns nackdelar: Lite mer utpräglat krepsdjur, dvs skymnings- och gryningsaktiva och behöver vänjas vid att vakna lite tidigare på kvällarna. Honorna luktar när de brunstar. Kräver rejält utrymme. Måste bo ensamma fr.o.m 8 v ålder, enligt lag.


Campbells fördel: Kan bo tillsammans i par eller flock (enligt lag måste de bo minst i par), ibland även vaken dagtid, båda könen brukar vara nyfikna och komma fram.Finns i många olika färger, teckningar, hårlag och kombinationer.


Campbells nackdelar: Kan vakta revir i buren och bitas när man sätter ner handen (löses genom att ta upp dem i kopp/låda från buren), får lätt diabetes så man måste vara noggrann med deras kost, ögonproblem är vanligt varav glaukom är dödligt. Det är främst förekommande hos mottled (fläckiga dvärghamstrar), vilket är anledningen till att vi inte avlar dessa. Kissar gärna i sina hjul och luktar lite mer. Kan börja bråka och då måste man vara förberedd med en extrabur.


Roborovski fördel: Otroligt söta. Kan bo tillsammnans i par eller flock (måste enligt lagen bo i minst par), inte lika diabeteskänsliga som Campbells.


Roborovski nackdel: Tar lite längre tid och mer arbete att få tama - kallas för hamstervärldens "popcorn", drabbas mer ofta av sjukdomen stargaze, en neurologisk sjukdom som får dem at ramla baklänges, särskilt vid stress. Kissar gärna i sitt hjul, luktar mer än guldhamster. Finns i enbart ett fåtal färger. Minsta hamsterarten och väldigt snabb.

Vår hamster vaknar jättesent och våra barn får aldrig se den! Vad kan vi göra?

Hamstrar är skymnings- och gryningsaktiva djur och detta bör man vara medveten om när man skaffar dem. Till viss del kan man "ställa om" deras biologiska klocka genom att konsekvent väcka dem vid en speciell kvällstid, t.ex kl 19 eller 20. Man kan alltså inte "göra om" dem till dagdjur. Detta vore inte sjyst mot hamstern och kan även leda till för tidig död. Med "väcka" menar vi alltså inte att man sliter upp huset och tar upp hamstern. Då kan hamstern både bli arg och rädd. Man väcker dem genom att börja pyssla i buren. Man byter vatten, strör ut mat, kanske möblerar om, rensar sandlådan från kiss, kanske punktstädar lite osv. Det vill säga man låter hamstern veta att man är "där" och låter den vakna till och skapar nyfikenhet på vad som händer utanför boet. När hamstern vaknat och kommit ut tar man upp den och socialiserar/tamhetstränar den UTANFÖR buren.


Det är alltså viktigt att man börjar med detta direkt samt är konsekvent. Hamsterungar är som bebisar och hundvalpar. Deras dygnsrytm är inte helt fastställd när de är små. De äter, leker, sover på "repeat" dygnet runt. Ett guldhamsterliv går dock fort - 2 år jämfört med människans 83. Från blinda, döva och pälslösa varelser i storleken av den yttersta leden av ditt lillfinger till att två veckor senare ha päls, öppnat ögon och öron och börja upptäcka världen och väga runt 20 gram till att ytterligare tre veckor senare, vid 5 veckors ålder, ha ökat i vikt till runt 100 gram och blivit könsmogna och i teorin kunna para sig och själva bli föräldrar (vilket är helt förkastligt eftersom de inte är färdigväxta vare sig mentalt eller fysiskt) kanske ger ett litet perspektiv på hur snabbt tiden går!


De kommer alltså snabbt in i sin biologiska rytm och då är det mycket svårare att ändra denna tid, även om det går och tar längre tid, så jag kan inte understryka nog hur viktigt det är att vara konsekvent och hålla ut!


Vissa hamstrar är "gryningshamstrar", så kanske passar det bättre att umgås en stund med hamstern på morgonen innan jobb/skola/dagis? Jag har flera familjer där hamstern är med vid frukosten och får vara i rasthagen eller t.o.m vid frukostbordet - Välj det som passar er alla bäst! Det enda som är "fel" är dock att sitta och vänta ut hamstern då ni enbart låter den befästa sin biologiska dygnsrytm. Att vänta ut hamstern kommer inte leda till att den helt plötsligt börjar vakna tidigare.

Känns detta jobbigt och/eller besvärligt? Då kanske hamster inte passar er, utan vi föreslår tamråttor, möss, kanin eller marsvin istället 🙂







43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page