top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Diabetes hos dvärghamstrar

Uppdaterat: 24 mars 2022




...är ett hett ämne. I dag gör man "diabetestest" med provstickor som mäter socker i urinen för att kontrollera om en dvärghamster har diabetes. Vanliga hamsterägare gör det ifall de upptäcker något allmänt tecken som skulle tyda på att hamstern har fått diabetes för att utesluta att det är det innan de går till veterinären, och uppfödare gör det på sina ungar vid minst två olika tillfällen för att - så gott som det är möjligt - säkerställa att man inte säljer ett sjuka djur, och testar givetvis sina avelsdjur kontinuerligt också.


Det finns dock vissa som avlivar sina hamstrar ifall de påvisar socker i urinen med hänvisning till att de inte vill att hamstern ska lida, och en del uppfödare blir anklagade för att ha "diabeteslinjer".


Vi föder själva inte upp några dvärghamstrar, förutom vår första kull med hybrider när vi inte visste bättre, men har fått tillskott i familjen av tre Campbellspojkar och därmed har vårt intresse för detta med diabetes växt och det är ett ämne som kontinuerligt kommer upp i hamstergrupperna på Facebook.


Jag stötte på en intressant artikel av Helena från Roslagens dvärghamsteruppfödning, som har mångårig erfarenhet av uppfödning av dvärghamster, och nedan kan du läsa en korrad version. Ifall du trycker här kommer du till originalversionen.


"Diabetes hos dvärghamstrar.


När vi testar urinen med teststicka visar det om hamstern har socker i urinen.

Positivt utslag talar om att det är socker i urinen. Det är inte diabetes.


Jag har haft hamstrar med socker i urinen i ett år, som inte har utvecklat någon diabetes. Dessa hamstrar har bara fått Doggy hundfoder och vildfågel-blandning av mig.


När det går åt ca 75 ml vatten om dagen, sandbadet är som en sandstrand, det är kiss även i resten av buren, hamstern ser tärd ut och har stor bakdel (typ päron), den börjar lukta illa - då är det diabetes.


Jag har haft köpare där deras hamstrar med socker i urinen har levt över ett år utan att utveckla diabetes. Det är djursjukvårdaren hos min veterinär, så jag vet att hon kan göra bra och riktiga observationer. Hon är utbildad på det.


För att ställa diagnosen diabetes hos människor, så används INTE teststickor som mäter socker i urinen. Det krävs blodprov för det. Ett långtidsvärde som ger information om hur blodsockret varit senaste 2-3 månader. Värdet ska vara högst 42 mmol/L. Vid ett värde med 48 mmol/L eller högre vid mer än ett tillfälle kan läkaren ställa diagnosen diabetes.


Ett fastevärde (tas på morgonen och man får inte äta något efter 24.00). Detta ska vara mellan 4.0-6.0 mmol/ L. Ett fastevärde på 7.0 mmol/L eller mer vid flera olika tillfällen kan göra att läkaren ställer diagnosen diabetes.


Jag har haft höga långtidsvärden och höga fastevärden, men har ännu inte fått diabetes, utan diagnosen prediabetes. Jag har inga andra symtom. Ökad törst, ökad urinmängd och viktnedgång är symtom som även människor får.


Jag vet inte vilka gränsvärden som gäller på en dvärghamster, men det jag vet är att vi inte tar några blodprov på dvärghamstrar. Så vi måste använda deras symtom för att ställa diagnosen diabetes på dvärghamstrar.


Socker i urinen är socker i urinen och INTE ett test för att se om hamstern har diabetes.


Dvärghamstrar kan ha socker i urinen, ha negativt resultat två gånger, för att sedan ha positivt för socker i urinen nästa gång den testas.


Man tror att den predestinerade risken för att utveckla diabetes hos dvärghamstrar nedärvs som polygen recessiv arvsgång. Det är därför man ofta får socker i urinen hos en kull där föräldrarna kommer från olika uppfödare. Dvärghamstrarna får nu två olika DNA-profiler som kopplas ihop, så då kan det bli ”jackpott” när de påverkade polygena generna möts.


Om man vill fördjupa sig i genetikdelen är denna artikel bra.



UPPDATERING: Med stor sorg ser jag att denna artikel används av oseriösa Blocket-uppfödare som säljer hybrider utan registrerad stamtavla eller glukostest på sina saludjur. Detta var aldrig min intention med denna artikel och jag vill förtydliga att ett glukostest fortfarande INTE konstaterar diabetes hos hamstrar, MEN en seriös uppfödare glukostestar _alltid_ avelshamstrar samt ungar innan avel och försäljning.


De flesta seriösa uppfödare behåller även de ungar som testar positivt på glukostest eftersom det är en STOR risk för att dessa utvecklar diabetes. Det är dock inte alla glukospositiva hamstrar som utvecklar diabetes, så man behöver inte avliva hamstrar för att de testat positivt på glukos, utan först när man ser att deras allmäntillstånd påverkats kraftigt, de går ner i vikt, dricker kopiösa mängder vatten etc.


Kräv alltid registrerad stamtavla från Svenska Hamsterföreningen eller Svenska Hamstersällskapet när du köper hamster om det inte är en rescue-hamster. Stötta inte oseriösa "Blocket-avlare" som tar lika mycket betalt för sina hamstrar som en seriös uppfödare som noggrant väljer ut avelsdjur, meriterar föräldrar, utvärderar sin avel, glukostestar innan försäljning, är medlem i avelsföreningar, kostar på registrering och aktivt arbetar för en SERIÖS avel med friska, snälla och vackra hamstrar!


Obs! Jag kallar inte alla som säljer djur på Blocket för oseriösa. Med "Blocket-uppfödare" menar jag de som avlar utan att registrera sina djur men ändå kräver lika mycket betalt för sina hamstrar oavsett om de är renartiga eller hybrider, oavsett om uppfödaren åker land och rike runt för att matcha "rätt" hamstrar med varandra eller parar med grannens eller med zooaffärsdjur med okänd bakgrund.


Många av dessa har några olika "ursäkter"/förklaringar och dessa myter tänkte jag slå hål på nu.


1: "Jag driver inget företag, därför registrerar jag inte mina hamstrar! "

Ingen seriös hamsteruppfödare har hamsteruppfödning som "företag" eller levebröd, detta är en hobby! Dock ser jag annonsörer på Blocket som pumpar ut hamstrar och dessa tjänar nog en hacka. Jag som åker land och rike runt och både ställer ut och hämtar/lämnar avelshamstrar, importerar nya avelsdjur för att få in nytt blod i linjerna, använder kvalitetsfoder och kvalitetsströ, är medlem och registrerad uppfödare i BÅDA föreningarna och registrerar samtliga hamstrar, har livslång support för mina uppfödda hamstrar samt även hjälper rescuehamstrar emellanåt - jag tjänar DEFINITIVT inte pengar på denna hobby!


2: "Jag har inte blivit registrerad uppfödare ännu, så därför registrerar jag inte mina hamstrar"

Man behöver inte vara registrerad uppfödare för att registrera sina uppfödda hamstrar. Man behöver bara vara medlem i någon av hamsterföreningarna i Sverige!


Men ja, detta är ju en ökad "kostnad" för uppfödaren, eftersom det kostar att vara medlem och/eller att registrera kullar. Gällande Campbells och Rysk vintervit dvärghamster så krävs även att man kan bevisa härstamningen i 8 led, eftersom dessa två arter kan para sig med varandra och då klassas de som hybrider. Har man inte registrerad stamtavla eller de kommer från en godkänd utländsk uppfödare, så klassas därför just dessa två arter som hybrider. Övriga arter kan INTE para sig med varandra och kan ALDRIG vara hybrider, så därför kan du i princip registrera en guldhamster från en zooaffär. Dock finns det väldigt många andra anledningar till att INTE avla på djuraffärsdjur med okänd bakgrund (sjukdomar, mentalitet etc) förutom den rent etiska.


I övrigt hänvisar jag till annan plats på denna hemsida, där du kan läsa mer om vår uppfödarfilosofi och tankar om etisk avel.

1 127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page