top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Ghost hamsters eller s k "spökhamstrar"
Finns dem och vad är de?


Ja, de finns, men absolut inte i den höga grad som det nu verkar gå mode i. Jag tror att 97 procent av de spökhamstrar folk hävdar att de har, beror på dålig socialisering och/eller missriktad välvilja av den nya ägaren,


Jag kan inte nog uttrycka att det är ägaren som MÅSTE ta iniativet till kontakt med sin hamster och tämja den. Även om den kommer från en uppfödare så har uppfödaren bara lagt grunden till tämjningsarbetet, det är den nya ägarens ansvar att befästa tamheten. Mycket av det arbete som uppfödare lagt ner går om intet ifall man väntar i 7-10 dagar på att hamstern ska "vänja sig" vid sin omgivning.


En unge hinner snarare gå in i sin tonårsperiod, vilket adderar hormoner i omlopp, som kan ställa till det lite extra i tämjningsarbetet. Vissa hamstrar är obrydda av detta medan andra blir drama queens, vilket kan förskräcka nya ägare, särskilt dem utan tidigare hamstererfarenhet.


Hamstrar är solitära bytesdjur. Låt det landa. Tänk efter vad det betyder.


Det betyder att du har ett djur som inte gärna frivilligt kommer söka kontakt med dig, eftersom de inte ens umgås med sina egna artfränder ifall det inte är dags för parning.


"Men min förra hamster var jättesocial och kom fram direkt". Förmodligen minns du inte exakt hur det egentligen var, eftersom man har en förmåga att förtränga jobbiga saker och bara kommer ihåg det bra och den sista tiden var din hamster säkert jättetam. Eller så var den hamstern bara mer riskbenägen och/eller nyfiken, och kanske en dvärghamster eller en guldhona? Eller blev övertagen som vuxen och redan lärt sig att människor kan vara en resurs?


Särskilt med guldhamsterhanar, som är lite mer lata av sig och generellt mer nöjda med livet, så MÅSTE man vara den som aktivt tar kontakt med hamstern. Givetvis vill man inte behöva gräva fram sin hamster och förstöra deras gångar. Därför har man mindre strö i början och väntar med den riktigt superstora buren och gångbyggarvänlig mängd strö och gömslen tills din hamster är tam och lärt sig att du är en resurs.


På forum höjs ibland röster av typen "men hamstern existerar inte för mitt höga nöjes skull", att det är därför man ska låta hamstern få ta kontakt OM och NÄR den vill. Men tänk då på att det även handlar om livskvalité. Du tillför ju miljöberikning och hamsterns livskvalitet ökar på så sätt samt att hamstern blir van vid att bli hanterad och inte upplever stress pga detta, vilket kan vara avgörande på liv och död - med risk för att låta dramatisk - ifall det händer något i framtiden som gör att hamstern måste bli medicinerad under en period.


Vad är då en spökhamster egentligen?


Det är en hamster som inte giller att interagera med människor ALLS. De kommer inte ens fram trots att du sitter och väntar på den hur sent eller tidigt det än är. Observera att hamstrar inte är nattaktiva, vilket är en felaktig tolkning av att de är crespculära, dvs skymmnings- eller gryningsaktiva. Kanske har du helt missat detta med att vissa hamstrar hellre är vakna på morgonen?


Observera att du själv oavsiktligt kan skapa en spökhamster genom att inte aktivt ta initiativ till interaktion eller lägga ner tillräcklig tid på att tämja den när den är ung. Du och/eller barnen tröttnar på att den inte kommer fram och "ger upp". Vill den inte så vill den inte, liksom. Den växer upp och har blivit van vid att vara ostörd av människor och föredrar att ha det på det viset.


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page