top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Hamstern kissar inte i sin toalåda?

Det finns olika anledningar till detta och de två vanligaste är:

  1. Hamstern känner sig otrygg

  2. Hamstern gillar inte sanden

Ofta väljer hamstern själv ut ett hörn i buren där den vill kissa av en eller annan anledning. Den kanske känner sig mer trygg just där. Då kan man ta lite kissigt bottenströ och lägga i hamstertoaletten och ställa toan på det ställe som hamstern själv valt ut. Det brukar ofta funka.


Vissa andra hamstrar vill gärna även ha ett litet "tak" över toan. Vem vill riskera att bli uppäten av en rovfågel när man sitter på toa, liksom? Det behöver inte vara något avancerat. Det kan vara en bit kartong som du viker eller klipper till eller en träbro i lämplig storlek som du ställer över hamstertoan.


Det finns även redan täckta "hamstertoaletter" att köpa, både specifika hamstertoaletter såväl som chinchilla-bad och Ikealådan "Förvar".


En del hamstrar brukar kissa i sitt hus. Det kan tyckas äckligt, men är helt normalt. I det vilda har de flera olika "rum" med olika syften, t.ex sovdel, toadel, matlager osv. Våra domesticerade hamstrar har oftast bara hus med ett rum. Då kan man testa ifall det hjälper att man skaffar ett s k "tvåkammarhus", dvs ett hus med två rum, och ställa in en liten låda med sand i det ena rummet.


Man kan även behöva testa att byta sand. Vissa hamstrar kissar i vilken sand som helst, andra vill kissa i kattsand och bada i chinchilla-sand och för ytterligare vissa duger bara ett visst märke. Testa runt!


Ibland funkar det ändå inte. T.ex kan äldre hamstrar bli mer "bekväma" av sig eller inte orka gå iväg för att gå på toa, och då är det enklaste att bara försöka göra det bästa av situationen.


Trähus brukar rätt snabbt ta lukt av hamsterkisset och börjar stinka rätt kvickt igen trots rengöring med såpa och/eller Yes, och då är det smidigaste att börja med kartonghus.


Kartonghus är billiga att byta ut ofta, så att man slipper urinlukten och många hamstrar brukar gilla att gnaga sönder dem, vilket ger den sysselsättning och viss tandslipning - winwin, helt enkelt.
7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page