top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

HofS bedömer 5 olika hamsterbad/hamstertoaletter

Vi har testat en rad olika typer av sandbad genom åren och tänkte här ge vårt omdöme om några av dem.


Först en varning: OBS! tänk på att ALLTID placera tunga föremål i buren - t.ex sandbad med sand - direkt på burgolvet eller på en stadig platå! Finns några cm burströ under sandbadet eller något annat tungt, så är risken stor för att hamstern försöker gräva sig under, varpå det tunga objektet kan falla ner över hamstern och den riskerar att dö, skadas allvarligt eller bli fastklämd - OBS!


1: Matlåda av glas - Ikea har de billigaste! (vi är tyvärr ej sponsrade ;-). Ifall du väljer en 1-liters så får du vara beredd på att det oundvikligen kommer att hamna strö i sanden. Men det finns djupare varianter eller ifall man väljer t.ex en gratängform eller liknande. Vi gillar glas; till skillnad från plast är det gnagsäkert, lättrengjort och snyggt! Inköpslänk här.


2: Hörntoalett i plast - Det finns en rad olika märken och varianter av dessa. Vissa har tak och vissa inte. Våra hamstrar gillar dem olika bra; honorna brukar ofta bita sönder dem och/eller kasta runt dem medan hanarna brukar vara väluppfostrade och använda dem. Tips: Hörntoaletterna på hamsteravdelningen brukar vara i minsta laget (vissa hamstrar älskar dock just det), så kolla även på marsvins- eller kaninavdelningen!Öppen hörntoalett av märket Trixie.Täckt hörntoalett av märket Trixie. Säljs inkl liten spade att ta bort kissklumpar med.


3: Glasburk FÖRVAR från Ikea, länk här. Detta är en favorit hos många andra hamsterägare. Du kan ha den stående rakt upp (jodå, din guldhamster kommer att komma ut om den är halvfylld med sand), liggande på sida eller - "som den ska" - står med sned lutning.


Fördelen är att den håller sanden inne på ett bra sätt - även om mina honor gärna gräver ut sand ändå ifall den ligger på sida eller står med sned lutning ;-) - och ifall den står rakt upp så är den rätt säker från att få bottenströ in i sig.


Nackdelarna som jag tycker att den har är att den är svår att göra ren pga "innerspåren" samt att de flesta av mina hamstrar har en förkärlek till att börja använda den som matförråd av någon anledning? Men... funkar den för dim hamster, så grejt!


4: Chinchillabad - chinchillor älskar att rulla runt i sandbad och produkter för dessa djur är av naturliga skäl lite större. En hamsterköpare hade den här versionen från Savic, som är ett superbra alternativ för er med hamstrar som vill ha ett täckt bad. Nackdelen skulle väl vara att det är just i plast och därmed gnagvänligt för destruktiva honor och just denna modell kanske är lite skrymmande och "svårmöblerad", but I like it! ;-D

5: Trixie har denna trevlig variant på sandbad som är gjort i trä samt har en glassida så att man kan iaktta djuret. Denna variant har jag inte fått tillfälle att testa själv ännu, men kan tänka mig att hamstrarna kommer att älska den så mycket att de flyttar in i det :-D Nackdelen skulle väl vara att själva lådan är av trä, så jag undrar om den kommer att börja lukta efter ett tag ifall hamstern även kissar i sandbadet.
16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page