top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

HofS startar med Campbells!


På bild: Vackra SHS-Geishas Naswitt, en Blue Fawn-pojke


I går presenterade vi våra nyinköpta Campbells på Instagram och Facebook vilka förhoppningsvis lägger grunden till vår framtida Campbells-uppfödning. Dock är det mycket nytt att lära sig då det är en art vi tidigare inte fokuserat på. Vi kommer att vara kräsna i val av avelsdjur, så det kan hända att inköpta djur av en eller annan anledning inte kommer att användas i avel om de inte utvecklas positivt, vilket inte innebär att de inte kan bli ett trevligt husdjur i ett sällskapshem :-)


Vårt fokus inom Campbells kommer att vara friska djur och vi satsar bl.a därför på otecknade djur, dvs inget mottled (fläckiga hamstrar), silvering eller collored. Färger kommer därför att vara relativt orelevanta även om våra egna favoritfärger bl.a är riktigt bra opal.


Därefter vill vi att våra Campbells ska motsvara artstandarden och vi kommer att vara väldigt ödmjuka inför kunskap och erfarenhet som innehas från mångårigt erfarna uppfödare såsom Chibi-chan, Geishas och Tsunamis. Den sistnämnda hoppas jag snart kommer igång med sin avel igen då vi tidigare haft mycket trevliga, vackra och framgångsrika honor därifrån, bl a opal-honan Tsunamis Jida, som blev Årets Campbell 2019. Så nej, Campbells är inte HELT nya för oss och vi har även haft äran att ha Smallthings-djur undan Wellingtons-linjer.


Dock är Campbells en art som brottas med diverse sjukdomar, bl.a diabetes och glaukom. Diabetes vet säkert alla vad det är för sjukdom. Glaukom är en smärtsam ögonsjukdom, där ögat (eller bägge) får ett ökat tryck i form av att blod och vätska kommer in i ögat, vilket medför att ögat blir mer utåtstående till en början. Är endast ett öga drabbat ser det även större ut än det friska ögat och det kan även få ett rödaktigt skimmer även fast det är ett svartögt djur.


Jag ser dagligen drabbade dvärghamstrar på olika IG- och Youtube-konton, väldigt ofta utländska, där folk kommenterar hur "söta" dessa storögda hamstrar är och det gör ont i hjärtat varje gång, eftersom jag vet att ögat basically håller på att explodera och att hamstern har fruktansvärt ont :-(


Kom ihåg, hamstrar är bytesdjur som döljer in i det sista att de är sjuka/har ont, så det är därför man som ägare ofta inte märker någon förändring i sin hamsters beteende. Ofta läser jag just detta på diverse hamsterforum; "den äter och springer i hjulet som vanligt". Ja, det är exakt vad hamstrar gör, tyvärr. Att något är fel märks oftast på förändring i vikten och vid hög smärta kan de även få förändrat beteende, t.ex börja bitas.


Det finns inga botemedel annat än att operera bort det drabbade ögat, något som inte ens alla exotic-veterinärer tar sig an och då är avlivning den enda utvägen. för att hamstern inte ska lida.


Vittecknade dvärghamstrar såsom mottled och collared löper större risk att drabbas av Glaukom och det är bl.a därför som vi själva kommer att ta avstånd från dessa teckningar. Observera att vi inte dömer någon som har eller satsar på dessa teckningar, vi bara överlåter dessa till andra uppfödare som fokuserar på att avla bort dessa problem. Glaukom kan även förekomma hos otecknade djur.


6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page