top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Hur tar man upp en hamster?

Det kan tyckas som den enklaste sak i världen för en erfaren hamsterägare, men för den som är helt ny är det inte alldeles självklart.


Det är svårt att beskriva i text hur man "skopar" upp sin hamster och vi kommer därför att publicera film på detta på vårt instagramkonto. Men innan dess får ni hålla tillgodo med vår beskrivning.


Det viktiga är att inte komma ovanifrån eller bakifrån när man ska ta upp sin hamster. Hamstrar är bytesdjur och en hand uppifrån eller bakifrån kan kännas väldigt hotfullt och kan skrämma hamstern.


1: Tvätta händerna med två och vatten så att du inte luktar mat.

2: "Tvätta" dina torra, rena händer därefter i burströet, så att du inte luktar "främmande".

(Dessa två steg kommer att hjälpa dig att undvika att bli biten pga den vanligaste orsaken, att du luktar mat/okänt).

3: Se till att det inte är för mycket inredning i vägen. Du kanske tillfälligtvis måste plocka undan hjulet och andra saker som din hamster kan springa och gömma sig bakom.

4: Prata och gör din hamster medveten om att du är närvarande.

5: Sträck fram handryggen så att hamstern får nosa på dig om den vill. Tänk på att hamstrar har dålig syn och även är färgblinda, så ett pekfinger är rätt likt en morot för en hamster ;-)

6: Skopa sedan upp hamstern, genom att låta dina händer bilda som en "skål" runt hamsterns sidor.

7: Se till så att inte hamstern skuttar ur handen, genom att låta den andra handen kupa sig över hamsterns kropp, så att hamstern hålls innesluten i dina händer.

8: Håll inte supertajt under en längre tid, då kan hamstern bli stressad och bitas i panik.

9: Men oftast tål guldhamstrar att bli hållen tajt för en kort stund så att de hindras från att skutta iväg från dig utan att de bits.

10: Var alltid lugn och bestämd vid hantering av din hamster. Ryckiga och osäkra rörelser kommer att göra din hamster osäker och nervös.


Skulle hamstern bita dig är det viktigt att fortsätta att hantera den. Ta på dig handskar om du känner dig osäker. Ifall hamstern kommer på att bitas är ett "vinnande koncept" för att bli nersläppt i buren igen och få vara ifred - de är ju trots allt solitära djur - så kan de fortsätta att bitas.


Man kan även använda sig av s k "hamsterhiss", dvs man sätter ner en liten kopp, burk eller låda och låter hamstern gå ner i den/försiktigt hjälper den ner i den och tar upp hela lådan. Detta rekommenderas särskilt ifall man har en campbell/hybrid som vaktar sin bur genom att attackera ev. händer som kommer ner i buren. Guldhamstrar brukar väldigt sällan vakta revir, men ibland kan det kännas tryggare för en osäker hamsterägare att också använda hamsterhiss innan man lärt känna sin hamster och hur man hanterar den.


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page