top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Kvalster-varning!
Jag fick i veckan reda på att den finska uppfödaren jag köpte roborovski av på Nordic hamster show hade upptäckt (förmodligen) röda hönskvalster hos sig ca 10 dagar efter Nordic.


Jag har ställt lite följdfrågor som jag ännu inte fått svar på, men annan efterforskning har visat att det tydligen varit ett hönskvalsterutbrott bland några finska uppfödare redan i början av augusti och en annan svensk uppfödare har sagt att det tydligen är "något som går" just nu, vilket är den första varning jag själv hört.


Jag har själv inte sett eller märkt av kvalster hos mig, men satte genast in kvalsterfällor - och ska fortsätta med det under en period, eftersom det kan dröja innan kvalstren "etablerar" sig så att de märks - samt kommer vidta ett flertal andra, förebyggande åtgärder, bl.a ångstädning.


Röda hönskvalster-utbrott är vanliga på sensommaren/hösten och är nästan omöjliga att spåra, så jag är otroligt tacksam över alla som är öppna med detta. När jag började med hamsteruppfödning var det något skamfyllt och det var "hysh-hysh" kring detta och många mörkade att de hade/hade haft kvalsterutbrott.


Upptäcker man hönskvalster på sina hamstrar är det jätteviktigt att sätta in behandling DIREKT då hamstern kan dö av det pga anemi (blodbrist). Man måste behandla SAMTLIGA husdjur i hushållet och även städa otroligt noggrant då de enbart sitter på djuren nattetid när de äter.


Här hittar ni mer fakta ang röda hönskvalster och annan OHYRA

194 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page