top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Larm om kvarts i hamstersand!

Med jämna mellanrum kommer upprörda människor in i hamsterforumen på Facebook och undrar hur vi hamsterägare kan använda sådan dålig sand som t.ex Rådasand, som innehåller kvarts och kan ge allvarliga hälsoproblem för både folk och fä!!


Det hänvisas till en chinchillauppfödare, som på sin hemsida bl.a skriver: ..."Kvartsbaserad sand är även farlig att andas in för oss människor. När chinchillan rullar i sanden kommer miljoner små korn att virvla runt i luften och andas ner i dina lungor. När detta damm kommer ner i lungorna kan kroppen inte göra sig av med partiklarna. De kommer att kapslas in i ärrvävnad. Detta kommer efter en del år göra att lungorna blir stela och syreupptagningen avtar. I svåra fall kan det vara dödligt."


Många blir naturligtvis förskräckta vid denna info och börjar genast använda de rekommenderade sandmärkena, som innehåller mineralsand.


Men hur var det nu med källgranskning?


Eftersom jag själv blivit rekommenderad Rådasand - som utpekas som den "värsta sanden" för chinchillor - av uppfödare som hållit på med hamsteruppfödning i 20+ år och vars kunskap och erfarenhet jag har det allra högsta förtroendet för, så beslöt jag mig för att gå till botten med detta och göra egen research. Här kommer en liten kort redovisning om mina observationer och utfallet av denna efterforskning.


Den bästa chinchilla-sanden, enligt ovan nämnda källa, sägs vara Witte Molen chinchillasand. Witte Molens sand består av mineralet sepiolit, som för övrigt används i vissa kattsandsmärken. Observera att inte all kattsand använder sig av just sepiolit, utan det vanligaste är bentonitlera.


Vad är då sepiolit?

Det är som sagt en mineralsand som enligt bl.a Wikipedia även kallas för "sjöskum" . Det är ett vattenhaltigt trisilikatmineral som förekommer i porösa block och kan ibland hittas flytande på vattnet i främst Stilla havet, hence benämningen "sjöskum", men återfinns främst inlagrat i sedimentära bildningar i bl.a Turkiet, Grekland, Spanien och Norge.


Sepiolit har en gråvit färg med dragning åt gräddgult. Mineralen kan i vissa former vara fibröst och ibland blandat med asbest (!!!).


Jag har testat Sepiolit-sand till mina hamstrar och har inte märkt någon skillnad i pälskvalitet. Den dammade en del och vissa hamstrar blev även mer uttorkade i huden, vilket inte är så konstigt då Sepiolits absorberande förmåga framhålls i olika situationer.


Tillbaka till Rådasand

Innehåller Rådasand verkligen kvarts och är det farligt? Ja, den innehåller kvarts, men det är kvarts i bunden form som inte går att andas in.


Inandning av stendamm som innehåller respirabla (inandningsbara) kvartspartiklar kan mycket riktigt nå längst ner i luftvägarna och på sikt leda till lungskador, bl.a silikos. Därför finns det förutom ett hygieniskt gränsvärde för kvartsdamm, även föreskrifter för hantering av kvarts och kvartshaltigt material.


Då det vid tillfället jag gjorde min research (juli 2022) inte fanns någon innehållsförteckning på Rådasands Chinchilla-sand vare sig på de fysiska säckarna eller som jag kunde hitta online, tog jag kontakt med Rådasand direkt för att höra ifall sanden innehöll kvarts och berättade om de "rykten" som går.


Rådasands kundtjänst var mycket tillmötesgående och jag fick deras datasäkerhetsblad, där man kan läsa att den inte är klassad som farlig. Bl.a skriver de i sitt svar till mig så här: ..."våran sand är tvättad och siktad så den fraktionen är ju mer eller mindre damm fri. Kvarts är även det hårdaste i sanden vilket gör att det inte så lätt blir damm och på så vis heller inte så ”farlig” om det skulle finnas lite damm när man hanterar sanden.

I säkerhetsdatabladet står det att den inte skall klassas som farlig men all damm ger ju såklart vid inandning irritation. Ni kan med trygghet använda sanden och behöver inte oroa er för kvarts."


Övriga reflektioner

Chinchilla- och hamsterpäls är uppbyggd på helt olika sätt. De är två olika arter. Jag betvivlar inte att sepiolit-sand kanske är bättre för chinchillor ur aspekten att deras päls behöver/blir finare av en sand med en mer "fettuppsugande" förmåga (sepiolite används även i industrin vid spill av olika vätskor och olja).


Jag har själv inte märkt någon skillnad på mina hamstrars pälskvalité och då har jag både lång- och korthåriga hamstrar samt ställer ut dem regelbundet med goda omdömen och t.o.m topplaceringar. Det jag kunnat notera är att vissa hamstrar fått torr hud av mineralsanden.


En del läsare av denna blogg kanske nu menar på att detta enbart är min personliga åsikt och hävdar motsatsen, men jag vågar påstå att jag under mina snart 6 år som aktiv som både uppfödare och funktionär på hamsterutställningar (i snitt 1/månad) samt kontakt med uppfödarkollegor kanske fått en lite bredare erfarenhet än en genomsnittlig hamsterägare.


Slutligen


Det är givetvis inte nyttigt att inandas damm oavsett om det innehåller kvarts eller ej vare sig för folk eller fä. Jag skulle därför rekommendera att inte använda sand som innehåller "dust" på samma sätt som jag inte använder bottenströ som dammar eller innehåller terpen. Det är dock inte sant att Rådasand är hälsofarligt. Jag har inte granskat övriga sandsorter/-märken som omnämns i artikeln på länken i början av detta blogginlägg.


(C) Tina Rosendahl, HofS - Hamsters of Sweden - Detta blogginlägg får gärna delas i sin helhet via länkning


Källor: Wikipedia, Arbetsmiljöverket, Rådasand, https://limpialotodo.com/
120 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page