top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Livmoderinflammation/"pyo"

På engelska säger man Pyometra och ibland använder man därför förkortningen "pyo" när man pratar om livmoderinflammation.


Alla honor brunstar, vilket innebär att de har ägglossning och är redo för parning. En guldhamster brunstar oftast var fjärde dag och då kan de lukta lite "myskaktigt" - en lukt som en del inte känner alls och en del tycker luktar äckligt. De får ofta en flytning vid könsorganet i samband med brunsten och kan t o m ha en liten fläck blod utan att detta är något onormalt, men ofta kan blod vid könsorganet vara ett tecken på livmoderinflammation.


Även om det luktar illa flera dagar i rad och/eller mer kraftigt än vad honan brukar lukta vid brunst är ett tecken på pyo. Blod och flytningar flera dagar i rad sker dock endast vid en s k öppen pyo. Det finns även slutna livmoderinflammationer.


Tecken på pyo kan vara: svullen mage, urinerar oftare, rinnande nos, slö och äter sämre.


Åk genast till veterinär. En obehandlad pyo leder till döden. Veterinären kan se att livmodern är svullen genom ett ultraljud eller genom att ta ett cellprov av flytningen och studera detta i mikroskop. Observera att du alltid bör välja en veterinär som är specialiserad på exotic, där hamstrar ingår. En del veterinärer utan denna kompetens vågar ibland inte ta i en hamster och kan missta den vanliga brunsten för pyo.
108 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page