top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Måste man ha hjul till sin hamster?
JA! Det är vetenskapligt bevisat att hjulet är den enskilt viktigaste sysselsättningen du kan ge din hamster. Många tror att det är möjligheten att gräva tunnlar, men i det vilda så brukar hamstrar flytta in i redan grävda tunnlar, som de därefter "mofidierar", så hjulet är faktiskt det viktigaste!


I det vilda ägnar de nämligen hela nätterna åt att springa runt och samla in föda i sina kindpåsar - att springa och samla föda är alltså en otroligt viktig sysselsättning. Det är därför hjulet och att sprida ut/gömma mat i buren på olika sätt är en jättebra sysselsättning, så skippa matskålen till annat än färskmat!

En guldhamster bör ha ett hjul som är minimum 28 cm i diameter och dvärghamstrar minst 20 cm i diameter - hamstern ska kunna springa med ryggen rak i hjulet. Springer de ständigt böjda så kommer de förr eller senare få ont. Likaså gäller de s k "running discs". Hamstern springer ständigt något böjd i kroppen och får ofta ett "favorithåll", vilket enbart förstärker denna påfrestande böj. Discarna är svåra att stanna för hamstern och de kan åka av i hög hastighet. Jämför med hjulet, där hamstern ändå stannar "inuti" hjulet när den saktar ner farten eller kan skutta ner vid sidan av hjulet på ett enklare sätt än en disc.


Sedan bör man tänka på att det tillkommer en ställning på hamsterhjulet, som kan vara olika höga, och det bör man ta i beaktan när man väljer sin bur. Vidare behöver hjulet vara "helt", dvs inte i stålnät eller enbart "ekrar", som var vanligt förr. Alltför många hamstrar skadar sig genom att fastna med klor eller trampa igenom med tassarna.


Vi har testat en del hjul genom åren och i nästa blogginlägg kan vi redogöra för för- och nackdelar med de olika hjulen.672 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Helena Lidström
Helena Lidström
Nov 25, 2023

Om man hänvisar till vetenskap måste man också redovisa källa.

Like
bottom of page