top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Så var Nordic Hamstershow 2022

Uppdaterat: 6 okt. 2022


Foton av Cecilia WarghI år var det Finska Hamsterföreningens tur att anordna Nordiska Mästerskapen – Nordic Hamster Show – för första gången! Sebastian, Patricia, Lotta och jag var inbjudna för att döma både på Nordic Hamster show på lördagen samt på Finska Hamsterföreningens höstutställning på söndagen i Salo, Finland


Det blev en härlig resa som bjöd på många skratt! Vi samlades på fredag kväll och efter att ha packat in oss alla fyra med hamstrar och allt i Sebbes bil, så fick vi stå rätt länge i bilkö innan vi fick åka ombord – så pass länge att vi nervöst började skämta om ifall vi skulle komma med eller ifall Viking Line börjat göra som vissa flygbolag, som överbokar passagerare och hoppas att alla inte dyker upp. Men vi kom i alla fall på och efter att hittat och installerat oss i vår lilla 4-bädds-hytt, så blev det buffé och lite taxfree-shopping. Kvällens show var… inte riktigt i min smak; ett gäng vitklädda och -sminkade personer som skulle föreställa aliens och sjöng ett potpurri av låtar Acapella – så vi drog oss tillbaka rätt tidigt 😃


På lördagen blev det till att packa ner alla hamstrar i bilen igen efter frukost ombord på båten. Därefter åkte vi till Salo, som låg ungefär en timmes bilfärd från hamnen, till ett Folkets hus, där utställningen hölls. Hamstrarna blåstes in av inblåsare med engångsförkläden och handskar och de som inte skulle ställas ut, utan enbart var till försäljning, fick en ”stämpel” på att de var inblåsta.


Nordic Hamstershow hade ett fint prisbord med både rosetter, fina sponsrade priser och även plaketter till BIS-1:an i både Standard och Pet. Det var välorganiserat med gott om plats för domare och hamsterbord i den stora salen med prisbord på scenen och ett välkomsttal hölls på både finska och engelska. Det fanns även ett litet café med både fika och hamsterprylar att köpa samt en pysselhörna, där man gratis(?) kunde bygga ihop olika aktivitetsleksaker till sina hamstrar eller rita och färglägga för de yngre och ett ”till salu”-bord, där två robbar visst råkade följa med hem…


Natten mellan lördag och söndag var vi inkvarterade på Vuohensaari camping bredvid havet med lång sandstrand alldeles nedanför stugan med en vidunderligt vacker utsikt. Där hade vi samling på lördag kväll och åt pizza tillsammans med några av funktionärerna samt hade en liten quiz och en massa hamsterprat, såklart. Det blev dock inte så jättesent, eftersom det var utställning även på söndagen.


Jag hade äran att döma Pet för Guldhamsterhanar på lördagen och Pet Guldhamsterhonor samt Barnklass på söndagen. Samtliga hanar hade mycket fint temperament, även om vissa var mindre intresserade än andra av att bli bedömda. En av hamstrarna ”klagade” högljutt under heeeela bedömningen, men var väldigt snäll, så han fick faktiskt ett specialpris (som det heter när det inte rör skötseln av hamstern i Finland) för ”Stor personlighet” av mig.


På söndagen dömde jag Guldhamsterhonor, som var mer aktiva och hade mer åsikter, precis som guldhonor här i Sverige. I denna klass blev jag för första - och enda - gången biten så att det gick hål och började blöda, så den hamstern var jag dessvärre tvungen att diskvalificera. Dock var det den enda jag behövde diska. Några andra ”smakade” på mig, men då det inte gick hål så fick de bara anmärkning och lägre betyg.


Generellt sett är hamstrarna lite mindre än i Sverige och i Finland verkar många, även domarna, föredra denna typ av ”sporthamster”, som de kallas. Själv vill jag att guldhamstrar ska ha den generella ”potatisformen”, enligt engelsk standard, dock utan att vara överviktiga. Men det är skillnad på ifall hamstern är stor och proportionerlig och ifall den bara är överviktig. Det är också skillnad på ifall hamstern är fast i hullet eller ifall den är ”sladdrig” i kroppen, vilket både över-, normal- och underviktiga hamstrar kan vara.


På minussidan var att ett flertal hamstrar hade en eller flera vita tänder. Vita tänder kan bero på att något brister i kosten, att hamstern skadat tanden eller att den har en sjukdom som leder till vita tänder. Därför gav jag lägre betyg åt dessa hamstrar, även om de i övrigt var i fin kondition,. Endast någon enstaka fick anmärkning på något långa klor, vilket gladde mig.


I Barn-Pet var jag snällare än i vanliga Pet och den övervägande majoriteten fick Excellent och ”hjärta”. Övriga med lägre betyg fick ett hjärta även dem. Det är extra roligt att man märker att Barn-Pet-djuren generellt är mer hanterade och samtliga hade mycket fint temperament. Det fanns en hane som förmodligen hade en hormonrubbning då han var pälslös vid nacken, men även han var en mycket trevlig och nyfiken krabat.


Min vinnare på lördagen blev en korthårshane på 14 månader som var i excellent skick samt var mycket trevlig i hanteringen. Det komiska var att han även blev vinnare i Standardklassen, så han tog verkligen ”grand slam”; nf-hanen Goldline’s Ykä-Jykä, som för dagen fick sitt 5:e cert och därmed blev dubbel finsk champion! Han blev senare även BIS-Pet-1:a och BIS-1:a


Min vinnare på söndagen blev en sköldpadd & vit-hona - Il Vento D’oro - med underbart temperament. Mycket välskött och trevlig! Många av honorna var – som många honor är – lite mer skeptiska till hantering och ville hellre iväg än att stanna hos mig, men denna hona var både nyfiken och kom aktivt fram och sökte kontakt när jag öppnade transportboxen samt var mysig i handen, så jag hade tidigt klart för mig att hon skulle komma bland topplaceringarna.


Hon blev senare söndagens BIS-Pet:1:a, följt av Barn-Pet:1:an, en supercool, svart korthårshane: Fantastinen Floppi. Pet-BIS-3 blev dvärgvinnaren - en söt, blå kinesisk hamster, som dock var lite mer skeptisk än kinesen vid lördagens final, eller om det nu var samma, jag är inte helt hundra, faktiskt. På sista BIS-Pet-plats kom en väldigt mysig och välskött korthårsguldhamsterhane, som vid finalbedömningstillfället tyvärr hade ett kletigt öga, vilket kan vara vanligt när de kommer upp i ålder, men i en final med hamstrar i toppskick så var jag tvungen att placera honom sist i och med detta.


Måste även nämna ett specialpris jag gav ut under söndagen, och det var till en silvergrå guldhamsterhona med "special skills" – Goldline’s Russia. Hon snodde min penna och började bära iväg med den! Jag trodde att jag fick med det på film, men det blev visst bara ett foto :-D


Mina egna hamstrar ställdes enbart i standard. Picus Ilona blev BIR-1, Bästa Junior och BIS-4 på NM. HofS Sonata Arctica blev BIR-4, Geishas Naswitt fick HP för sin färg och Geishas Nerwinn blev NordJ-winner, Bästa Junior och BIR-4:a. På höstutställningen på söndagen fick både Ilona och Sonata mycket fin kritik, men tyvärr inget cert. Även här fick Naswitt HP för sin färg och Nerwinn fick cert.


Sammantaget en väldigt trevlig resa och jag kommer gärna tillbaka för fler domaruppdrag, särskilt i sällskap med detta härliga gäng!


Nedan fler foton av Cecilia WarghPrisutdelning
Koncentrerad... hatar verkligen att bli fotograferad. LOL


106 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page