top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Rysk vintervit v/s Campbells dvärghamster
Campbells och vintervita kan vid första anblicken se väldigt lika ut och dessa två är de enda två hamsterarterna som kan para sig över artgränserna. Ungarna blir då s k hybrider. Hybridavel är inget man rekommenderar pga av en rad olika anledningar.


Alla Campbells och Rysk vintervit utan registrerad stamtavla klassas som hybrider, så tänk på detta innan du köper hamster från zooaffären eller från en "privat uppfödare". Du kanske längre fram vill ställa ut eller ta en kull på din hamster och då kommer du ångra dig att du köpt en oregistrerad hamster.


En ursäkt som många privata uppfödare brukar ha är att de inte är "riktiga uppfödare" eller inte har blivit registrerad uppfödare ännu, så att de därför inte registrerar sina uppfödda djur, men man behöver inte vara registrerad uppfödare, utan bara medlem i en av de två svenska hamsterklubbarna som finns; Svenska Hamstersällskapet och Svenska Hamsterföreningen.


Denna artikel ska dock inte handla om hybrider, utan om skillnaderna mellan renartiga Ryska vintervita dvärghamstrar (kommer förkortas VV) samt Campbells.


Campbells är den största dvärghamsterarten och finns i flera olika färger och teckningar. De kommer ofta mycket bra överens och trivs bra i flock. De vaktar dock revir i buren och kan därför attackera händer i buren, särskilt efter att de blivit könsmogna. Detta löses med att ta upp hamstern med en liten låda/burk/kopp. De brukar ofta vara snälla när de väl kommit upp i handen och ut ur sitt revir. Campbells sägs vara vakna oftare och redo att umgås när du vill.


VV trivs bäst i samkönade par och har generellt sett lite svårare att komma överens. De brukar mer sällan bitas men kan däremot "skrika" när de är rädda/känner sig hotade, något som kan verka läskigt för en ovan.


De är även olika i hur de äter och lagrar mat samt deras renlighet. Läs mer på Svenska Hamstersällskapets sida, där Patricia Söderqvist, som har fött upp båda arterna under många år, har skrivit en artikel som du hittar HÄR.15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page