top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Test av bottenströet YesBox deLuxe

Som ni kanske vet är jag en varm förespråkare för Millamore Premium till långhår. Jag såg dock att en annan guldhamsteruppfödare som finns i Norge förespråkade YesBox deLuxe, som egentligen är ett stallströ. Enligt hen så var det ett mycket bra spån som funkade även till långhåriga guldhamstrar och det skulle även hålla gångar. Det skulle vara extra bra eftersom det skulle vara behandlat så att det inte var så dammigt.


Så här skriver YesBox själva på sin hemsida:

  • Den här varianten är dammsuget och sållat fritt från små partiklar

  • De här balarna väger lite mindre men innehåller mer volym

  • Ett grövre strö

  • Används till bl.a. djurkliniker eftersom det är viktigt att det är helt dammfritt.

  • Passar väldigt bra till fjäderfän där det är extra viktigt att ströet inte packar sig för hårt, vilket då kan leda till mögel och svamp.

  • Ger ett luftigt och fluffigt resultat

Jag har även sett att det påstås vara värmebehandlat i de olika hamsterforumen men om detta står det ingenting om på YesBox egen hemsida, så det får jag anta inte stämmer.

Efter att ha använt det till korthår och långhåriga hamstrar så kan jag nu konstatera följande:


På PLUS-sidan +

+ Billigt

+ Drygt

+ Håller gångar ifall man "packar ströet"


På MINUS-sidan -

- Fortfarande väldigt dammigt (vilket kan orsaka problem med luftrör och ögon)

- Är de facto inte värmebehandlat så innehåller (och luktar som det också) att det innehåller en del terpen, vilket kan ge hamstern problem med ögon, luftrör och hud (terpenet reagerar i synnerhet med urin)

- Fastnar och skapar tovor i långhårspäls


Så nej, för mig är inte YesBox deLuxe ett alternativ till Millamore Premium (långhår) och Supersoft (till korthår) och jag kommer inte att rekommendera detta till mina hamsterköpare.
Här ser ni det deLuxe-spån som fastnat och jag kammat bort från en av mina långhårshamstrar. Obs! Vi använder aldrig något annat än kammar för att reda ut tovor eller ta bort spån som inte går att plocka bort med fingararna. Tandborstar, borstar och kardor sliter i onödan på pälsen, och en sliten päls får lättare tovor = det blir en ond cirkel.Kaburu-pojken som har fått stå ut med att bli kammad varje kväll - sorry för suddig bild men han hade fått nog och ville gå iväg och jag skulle försöka hinna fota X-D
222 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page