top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Uppdatering!

Det var ett tag sedan sist och mycket har hänt. För att få en snabbare uppdatering, följ oss på Instagram: Hamstersofsweden :-)


Vi börjar med de trista nyheterna. Tre av våra hamstrar har dött. Det är omplaceringshamstern Felix, en rysk vintervit dvärghamster, som var över två år (161105-190501). Hans kullbror Fingal är död som omplacerades tillsammans med honom dog ju för några månader sedan, men Felix har stretat på. Den sista tiden såg man verkligen på honom att han blivit gammal och vi stod i valet och kvalet med ifall vi skulle avliva honom. Det beslutet fattade han nu själv och somnade in i sitt hus. Felix kommer att vara saknad, inte minst av hans fru Jida som han bodde ihop med. Han var en supersnäll dvärg som gav trygghet till henne. Vi får se ifall hon förändrar sin personlighet till det sämre nu och tankar finns på att försöka sätta ihop henne med Fingals burkompis istället, men vi får se.


Samma kväll upptäckte vi också att vår guldhamster Lilly dött. Hon var vår äldsta guld (170617-190501) och skulle ha blivit två år drygt en månad senare. Lilly var också en omplaceringshamster som visserligen blivit lite gammal på sistone och sov mycket mer, men som vi ändå trodde skulle hänga kvar ett tag till. Lilly hade stor personlighet och jag kommer aldrig att ångra att hon fick "haka på" när vi köpte Henry.


För två dagar sedan dog även Zlatan, vår vintervita hybrid som var stolt innehavare av en GuldPet-titel och även fått HP och blivit sekreterarens favorit för att han var så lugn och mysig. Detta var dock också väntat då han var två år gammal och var lika skruttig som Felix, men det är ändå himla trist när djur går bort. Han kom inte fram vid utfordringen, vilket han alltid brukar göra, och när jag lyfte på hans hus, så låg han nerbäddad och hade somnat fridfullt, vilket ändå känns skönt.


Det kommer nog att bli ett tungt år på så vis, då flera av våra hamstrar fyller två år i år :-/

Både Pearl, Thea och Henry har blivit "gamla" och även Diego :-( Men det är ju det värsta med hamstrar, deras korta livstid.


Nu går vi över till lite roligare nyheter!


Våra Duprasis Evee & Picachu blev stolta föräldrar till fem små ungar i påskas som öppnade ögonen förra fredagen och nu är små miniatyrer av sina föräldrar - supersöta! Vi har fått många förfrågningar och folk som velat ställa sig på intresselista, men vi har sagt ifrån oss det, eftersom vi inte vet hur många vi själva ska behålla eller som ska gå till de uppfödare vi samarbetar med :) Och det är så sjukt segt att när det väl är dags behöva höra av sig till alla och invänta svar och inte få något! Eller då få reda på att de skaffat duprasi på annat håll och vi själva tackat nej till potentiella köpare.


Vi har bett intresserade att hålla utkik på vår Instagram eller Facebook-sida, där vi kommer att lägga ut de ungar vi ev. kommer att ha till salu. Det är en intressant kombination då pappa är efter holländska föräldrar från CoffeeBreaks Small Animals och mamma kommer från Zoohyddans, så jag förstår att intresset är stort!


Bisquit och Valkyries ungar är alla sålda/har fodervärd och verkar ha fått toppenhem! :-D


Av Rover & Hedvigs ungar har vi kvar en hane som ska ut till fodervärd samt tre honor varav vi ska spara en själv och övriga eventuellt ska till uppfödarkollegor. Vi behåller dem dock till SHS-utställningen den 25/5 då vi äntligen ska försöka få ihop en grupp att ställa - ni får hålla tummarna!


Caudry har ställts ut med fina resultat. Nu senast på SHFs utställning i Värmland, där hon blev 4:a i standard med cert och fick HP och kvalitet "A" i Pet för sitt fina huvud. Därmed kan Caudry numera titulera sig SilverPet samt Internationell Premiére! Även hon ska ställas på SHS Kumlautställning den 25/5 och får hon ett cert då blir hon Champion! Därefter är tanken att hon ska paras, så att hon ev. är i form till SM & NM i augusti! Hane är dock fortfarande inte helt bestämd ännu då vi står och velar mellan några olika alternativ *S*


Även Chessys SilverPet-titel är nu äntligen officiellt registrerad och även hon ska ställas i Kumla med förhoppningen om en guldstjärna, vilket innebär att hon blir GuldPet för SHS :-D Till Chessy letar vi fortfarande hane. Vi skulle vilja ha en trevlig NF- eller NF-umb-hane med vackert huvud, "glöd" i grundfärgen och inget creme eller dilute i stamtavlan. Önska mig lycka till! LOL! Det gör dock inget ifall han är åt det mindre hållet då C-kullen blev stora i storleken! Jag gillar det, men de behöver absolut inte bli större utan skulle snarare må bra av att bli något mindre.


Vidare har vi fått hem en avelshane från Mapilamis; BBeauty's Forma (kallas för Monster). Han är en ljuvlig långhårig cinnamon-hane med superfint temperament. Jag träffade honom första gången på SM på Solvalla 2018 och blev kär. Han har fantastiskt temperament - i klass med Bisquit så förstår alla vad jag menar! Och hans päls är lång även på ryggen men av bra kvalitet, så den inte tovar sig lätt.


Han har parat Dora och så får vi se om det blir något. Det finns inget creme eller dilute i linjerna men däremot mörkgrå, vilket sägs ha ökad risk för svansknyck, iaf var det så tidigare men detta ska ha förbättrats genom noggrann avel.


Det finns fortfarande en avelsplats kvar, men endast seriösa uppfödare som registerar sina kullar och inte bara skickar med hemmagjorda stamtavlor och som utställningsmeriterar sina hamstrar behöver höra av sig. Med tanke på den potentiellt ökade risken för svansknyck vill vi även att det är en erfaren uppfödare och inte någon som precis börjat eller ska börja avla. Beräknad födsel är 23-24 maj och leveransdatum blir helgen efter midsommar! :-D


Destina flyttade till sin fodervärd i Uppsala och vi har fått mycket beröm för hur trevlig hon är. På SHS-utställningen i Göteborg förra månaden var hon ett poäng ifrån cert! Syrran Dacia, som fortfarande bor kvar hos oss, fick cert och fina betyg och det verkar lovande för framtiden! :-D


39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page