top of page
Sök
  • Skribentens bildTina

Varför ska man väga sin hamster?

Hamstrar är bytesdjur och när de blir sjuka eller skadade så agerar de därför som att allt är precis som vanligt för att inte dra till sig rovdjurs uppmärksamhet. Ett sjukt eller skadat djur är ett lättare byte ute i naturen och detta beteende är alltså genetiskt inprogrammerat.


Det är därför man så ofta ser skadade/sjuka hamstrar i olika facebook-hamster-grupper med en matte eller husse som oroligt undrar vad som är fel medan de i nästa mening skriver "Men hen hamstrar, dricker, springer i sitt hjul och beter sig som vanligt".


Att din hamster beter sig "som vanligt" betyder dock inte att den inte har ont eller är sjuk - det är hamsterns sätt att skydda sig själv.


Det första tecknet på att din hamster inte mår bra är plötsliga viktförändringar. Tumörer växer väldigt snabbt och kan orsaka en plötslig viktökning medan andra sjukdomar gör så att hamstern minskar i vikt. Väg därför din hamster regelbundet, ca 1 gång i månaden.


Vad "ska" min hamster väga?


En guldhamster kan väga allt mellan 100-300 gram. Liksom hos oss människor så finns ingen "rätt" eller "fel" vikt - det beror helt på individen och dess proportioner samt vilka linjer hamstern härstammar ifrån.


Vanligtvis väger honor mer än hanar och hamstrar från uppfödare generellt mer än zooaffärshamstrar. Med utgångspunkt från vad föräldradjuren väger kan man få ett ungefärligt riktvärde för vad ens guldhamster kommer/bör väga som vuxen, men tänk på att det även här är väldigt individuellt.


Idealvikten för en guldhamster om man tänker rent utställningsmässigt är runt 170-220 gram, men det går inte att göda upp eller svälta en hamster till "rätt" vikt. Då kommer den att få nedslag på annat i bedömningen plus att din hamster inte kommer att må bra och det är väl huvudsaken?


En guldhamster ska ha "potatisform", dvs lätt oval. Inte rund och inte markerad midja. Hullet ska vara "fast" och den ska ha muskler, inte bara lös "massa". En överviktig guldhamster får "dubbelhaka" och fettvalkar på frambenen. Överviktiga dvärghamstrar blir lätt pälslösa på dubbelhakan/bröstet och ibland även på andra ställen på kroppen.


Vanligtvis är guldhamstrar färdigvuxna när de är ca 5-6 månader, men det finns de som utvecklas snabbt och har uppnått full storlek redan vid 8-10 veckor (ofta härstammar dessa hamstrar från holländska och brittiska linjer) och det finns även så kallade "late bloomers" som inte är färdiga förrän de är 8-10 månader. Inget är mer rätt eller fel än det andra.


Här på HofS väger vi våra ungar varje vecka från dess de är 2 veckor gamla och har öppnat ögonen tills de flyttar till sina nya ägare. Vid hämtningen - när vi även går igenom hantering, hälsokoll, mat, pälsvård etc - så får man den aktuella dagsvikten plus att vi pratar om uppskattat viktintervall för den aktuella ungen som vuxen, vad föräldrarna väger, vilka linjer som finns bakom etc.


Man bör dock tänka på att det är normalt med liten viktnedgång i början då det finns mycket nytt att undersöka plus att det kan skilja sig lite mellan vågarna, men man bör så snabbt som möjligt få en "egen" vikt på sin hamster och sedan väga den regelbundet.


Den första månaden rekommenderar vi att man väger varje vecka och därefter en gång i månaden, cirka.


På bilden är det HofS Xelia vid sin 3-veckors-vägning :)






80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page